
Špenátový koláč se sýrem, Aviko Bramborovými mini taštičkami s goudou a Habanero sýrovými nugetami
Suroviny
Porce: 6
Na křehké těsto
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 hrnku studeného másla, nakrájeného na malé kousky
- 2-4 lžíce ledové vody
Na náplň
- 6 Aviko Bramborové mini taštičky s goudou
- 6 Aviko Habanero sýrových nugetek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek růžiček brokolice, nakrájené
- 1 hrnek špenátu, blanšírovaného a vymačkaného do sucha
- 3 vejce L
- 1 hrnek smetany ke šlehání 30%+
- 1/2 hrnku mléka
- 1 hrnek strouhaného polotvrdého sýra (například čedar)
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Příprava
Připravte si koláč
V kuchyňském robotu smíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte máslo a mixujte, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku. Postupně přidávejte ledovou vodu, mixujte, dokud se těsto nespojí. Těsto vyklopte na pracovní plochu, zformujte do kuličky, zabalte do folie a nechte alespoň 1 hodinu vychladit. Na pomoučeném povrchu těsto rozválejte tak, aby se do něj vešla 9palcová forma na dort s odnímatelným dnem. Těsto natlačte do formy a nechte asi dalších 30 minut vychladit v lednici.
Připravte si náplň
Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a orestujte brokolici do měkka. Nechte vychladnout. V míse prošlehejte vejce, smetanu, mléko, sůl a pepř. Vmíchejte blanšírovaný špenát, orestovanou brokolici, rozpůlené Aviko Bramborové mini taštičky s goudou, rozpůlené Aviko Habanero Cheese Nuggets a strouhaný sýr.
Smíchejte a upečte koláč
Troubu předehřejte na 190 °C. Náplň nalijte do vychladlého korpusu a povrch uhlaďte stěrkou. Pečte 35–40 minut, nebo dokud náplň neztuhne a vršek nezezlátne.
Vychlaďte a podávejte
Před vyjmutím z formy nechte koláč mírně vychladnout. Podávejte teplé, podle potřeby ozdobené dalšími listy špenátu.
Tip šéfkuchaře
Tento koláč spojuje smetanovou bohatost sýra s ohnivým nádechem Habanera, to vše vyvážené zemitostí špenátu a brokolice. Koláč dodává máslový základ, díky kterému je toto jídlo úplným gastronomickým požitkem.