go vegan

Od DaVinci po McDonald's. Jste vegan, vegetarián nebo flex?

Bezmasé stravování již léta získává na popularitě, ale realita pandemie mu dala skutečný impuls. Jaký je rozdíl mezi vegetariánskou, veganskou a flexitariánskou stravou a jak si pro sebe vybrat tu nejlepší variantu? Když začnete brát ohled na své zdraví a životní prostředí, přirozeně následuje vědomá analýza složení vašeho každodenního talíře. A hledání nejlepší možnosti je další věcí, kterou musíte udělat. Trend ‚veggie‘ je v současnosti jedním z nejsilnějších v gastronomii po celém světě.

Zeleninový trend je čím dál "žhavější"

Jak je uvedeno v tiskové zprávě Food Trends 2021 od průmyslového portálu Finedininglovers, "okovy veganství jako okrajové alternativní stravy a životního stylu byly odstraněny. V roce 2021 přestalo být slovo "vegan" synonymem pro "bez chuti". Rostlinná strava je chutná, uspokojující a žádoucí.[1]Popularita a dostupnost veganských alternativ k hamburgerům, steakům a kuřecímu masu roste. Většina nejlepších britských restaurací a nových restaurací nabízí veganské varianty na jídelním lístku a britské supermarkety prodávají veganské produkty i ve vlastní značce.

Podobný trend je v Evropě, Spojených státech, Austrálii a Asii. Pokud jde o Evropu, nejvíce vegetariánská města jsou Londýn, Berlín a Varšava. Toto trio je považováno za globální model, pokud jde o dostupnost tohoto typu restaurací, vegetariánských a veganských produktů.[2]Ve Spojených státech byly až do roku 2020 nejvíce veganská města Portland a Los Angeles. Po pandemii přistupují New York a další velká americká města k trendu čistě rostlinné stravy poněkud odvážněji.

Vegani se objevují ve 20. století

Kolébkou moderního veganství je Velká Británie, kde byla v roce 1944 založena Vegan Society. Sdružovala ty nejrestriktivnější vegetariány, kteří si vyměňovali recepty a tipy na přežití v době, kdy se nikomu ani nesnilo o seitanovém burgeru nebo veganském jelítku (black pudding).

Jak společnost zdůrazňuje: "Veganství je filozofie a způsob života, který se snaží vyloučit - pokud je to možné a proveditelné - všechny formy vykořisťování a týrání zvířat jako formu obživy, na oblečení nebo jakýkoli jiný účel včetně kosmetiky bez testování na zvířatech; a dále podporuje vývoj a používání alternativ bez hospodářských zvířat s menším dopadem na životního prostředí. Z hlediska diety označuje praxi, kdy se upouští od všech produktů pocházejících zcela nebo částečně ze zvířat.[3]

Leonardo Da Vinci jako průkopník Ronalda McDonalda

Nicméně "rostlinný životní styl" není žádnou novinkou. V průběhu staletí většinou lidé nejedli maso z docela přízemních finančních důvodů. Vegetariánství se jako životní styl vyvinulo už v druhém tisíciletí před naším letopočtem na indickém subkontinentu, kde byl jeho účel výhradně náboženský. Do Evropy se dostalo o něco později, v 6. století před naším letopočtem. Pythagorejci jsou považováni za první organizované hnutí, které si všimlo a propagovalo etické hodnoty vegetariánství (zejména upustilo od zabíjení zvířat). Prvním známým vegetariánem moderní doby byl Leonardo da Vinci.[4] Zřeknutí se masa jako uvědomělého, etického způsobu života však nabylo většího významu až na konci 19. století.

Počet vegetariánů každým rokem roste. V Argentině si bezmasou dietu zvolilo přibližně 12 % populace (tj. až 5,4 milionu lidí).[5]. V Brazílii více než 14 % populace prošlo vegetariánstvím ještě před pandemií.[6] V Indii, kolébce vegetariánství, nejí maso 20 až 33 % lidí, i když některé statistiky uvádějí až 40 % (rekordní čísla jsou především z náboženských důvodů).[7]

Podle skupiny Nielsen[8], celých 39 procent neveganských Američanů se aktivně snaží zařadit do svého jídelníčku potraviny rostlinného původu. Podle průmyslového portálu plantproteins.co[9]ve Spojených státech se v roce 2021 až 6 procent spotřebitelů označilo za vegany, i když v roce 2014 to bylo pouze 1 procento. Velký nárůst zájmu o rostlinné produkty se nevyhnul ani byznysu. To je důvodem, proč veganský trh vzkvétá; dokonce i globální řetězce rychlého občerstvení známé svou nabídkou na bázi masa, jako je McDonald's, se začínají přizpůsobovat rostlinným variantám a nabízejí "Veggie Burger"[10] nebo 'McPlant'[11].

Vege, vegan nebo flex: co je co?

Kdybyste se dnes zeptali, co je vegetariánství, odpověď by pravděpodobně zněla: "vegetariáni nejí maso". A to je pravda jen částečně, protože existuje několik druhů vegetariánství.

Jeho nejoblíbenější variací je laktoovovegetariánství nebo lakto ovo, lakto-ovo nebo ovo-lakto vegetariánství, tedy bezmasá dieta, která povoluje některé živočišné produkty, jako jsou mléčné výrobky nebo med. Lakto-vegetariáni se kromě masa zdržují konzumace vajec, nevadí jim však mléko a mléčné výrobky. Ze všech živočišných produktů jedí ovo-vegetariáni pouze vejce.[12] [13]. Název pochází z latiny, kde lacto znamená mléko a ovo vejce.

Vegani jsou stále dominantnější skupinou vegetariánů. Odmítají všechny potraviny živočišného původu. Uzeného lososa nahrazuje uzená mrkev, mleté maso falafel nebo seitan (lepková náhražka masa), míchaná vejce tofu, masovou paštiku čočkovou paštikou, vepřové sádlo fazolovým sádlem, kravské mléko mandlovým, ovesným nebo ořechovým mlékem a kravské, kozí nebo ovčí sýry nahrazují jejich veganské náhražky na rostlinných tucích.

Mezi méně oblíbené nebo, jak někteří říkají, excentričtější odvětví vegetariánství patří také raw foodismus neboli rawismus (pouze čerstvé rostlinné produkty, žádné vaření, dokonce ani vaření kávy nebo čaje); frutariánství (pouze syrové nebo sušené ovoce, co samo spadlo ze stromu a zelenina, získané tak, aby při sběru "nezabili rostlinu", na které rostou; veškeré zemědělské úpravy jsou zakázány); liquidarianism (dieta založená pouze na džusech) a sproutarianism (semena obilovin, zeleniny a ovoce).[14] Jsou ale i tací, kteří konzumaci masa v denních jídlech omezují, ne úplně odmítají: flexitariáni.

"Flexové" mohou říci ano nedělní pečínce

V poslední době se ve městech mluví o flexitariánech. Tento termín byl poprvé použit v roce 1992. Flexitarismus je flexibilní alternativou vegetariánství a je uveden v hodnocení diety USA News jako druhá nejlepší strava pro život, hned po středomořské dietě.[15]

Flexitarismus je kompromisní dieta, která nevylučuje žádné produkty a umožňuje jíst maso; obecný důraz je však kladen na "vege". Maso nebo mléčné výrobky lze konzumovat několikrát ročně (ideální) nebo i jednou týdně.

V každodenní stravě se flexitariáni zaměřují především na rostlinnou stravu, občas v malém množství mléčné výrobky, vejce, maso a ryby. Dbá na to, aby maso, ryby a živočišné produkty byly kvalitní, nejlépe organické, z certifikované udržitelné produkce nebo rybolovu.

Odvykání si na maso je v pandemii populární

Všechny výše uvedené druhy rostlinné stravy sdílejí společnou myšlenku respektu a lásky ke zvířatům, stejně jako ochrany životního prostředí a zdraví. Vegetariánství a veganství se stalo obzvláště přitažlivým po celém světě po březnu 2020, kdy udeřila první vlna pandemie.

Podle "průzkumu potravin a zdraví 2020" Mezinárodní rady pro informace o potravinách[16], během pandemie až 28 procent celosvětové populace konzumovalo více bílkovin z rostlinných zdrojů. S přihlédnutím k rostoucím trendům v boji proti průmyslovému chovu a nadprodukci masa i snahám o snížení celosvětového hladu lze očekávat, že obliba vegetariánství, veganství a flexitariánství poroste.


Zdroje:

[1] https://www.finedininglovers.com/sites/g/files/xknfdk626/files/2020-12/Finedininglovers_2021_Food_Trends.pdf

[2] https://www.happycow.net/vegtopics/travel/top-vegan-friendly-cities

[3] https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism

[4] https://www.tokfm.pl/Tokfm/56,102433,9566125,nasze-ciala-sa-grobami-zwierzat-slynni-wegetarianie.html?bo=1

[5] https://elmilenio.info/2020/11/05/cuantos-veganos-y-vegetarianos-hay-en-argentina/

[6] https://www.svb.org.br/2469-pesquisa-do-ibope-aponta-crescimento-historico-no-numero-de-vegetarianos-no-brasil

[7] doc.pdf (parlamento.pt)

[8] https://nielseniq.com/global/en/insights/

[9] https://www.plantproteins.co/vegan-plant-based-diet-statistics/#population

[10] https://mcdonalds.pl/nasze-menu/burgery-i-wrapy/veggie-burger/

[11] https://thebeet.com/mcdonalds-vegan-mcplant-burger-is-finally-here-where-to-get-it/

[12] https://kukbuk.pl/artykuly/marta-dymek-polska-tradycja-w-wersji-wege/

[13] https://www.maczfit.pl/blog/dieta-wegetarianska-charakterystyka-zasady-jadlospis/

[14] https://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm

[15] https://health.clevelandclinic.org/what-is-the-flexitarian-diet/

[16] https://www.foodinsight.org/wp-content/uploads/2020/06/2020-Food-and-Health-Survey-.pdf