hranolky loaded fries

Recept na dokonalé hranolky

Každý ví, že stejné jídlo připravené různými kuchaři může chutnat úplně jinak. Ale když přijdeme do restaurace a objednáme si hranolky, máme vždy určitá očekávání: chceme, aby byly zvenku křupavé a uvnitř nadýchané s plnou bramborovou chutí.

Takže co je to, co udělá hranolky neodolatelné?

Pro dosažení správného konečného výsledku je nejdůležitější vybrat správného dodavatele. Existuje mnoho dodavatelů potravin, měli byste si vybrat ty, kteří jsou připraveni převzít plnou odpovědnost za kvalitu svých výrobků. Při výběru stojí za to věnovat pozornost následujícím faktorům:

  • ti výrobci, kteří kontrolují celý výrobní proces, jsou důvěryhodní - od pěstování brambor na poli až po hotové hranolky,
  • stojí za to spolupracovat s těmi společnostmi, které působí na trhu již mnoho let a jsou v tomto odvětví rozpoznatelné a ceněné,
  • stojí za to vsadit na výrobce, který se nepodílí pouze na výrobě hranolků, ale i jiných bramborových výrobků a je v tomto odborníkem.

Specifický výrobní proces a typ brambor samozřejmě hrají velmi důležitou roli v konečné kvalitě a chuti hranolků. Na druhou stranu je důležité, zda je výrobek připraven v kuchyni podle pokynů výrobce. Zde je důležité dodržovat několik níže uvedených pravidel:

1. Dokonalý poměr množství produktu k fritování je 1:10 (např. 0,5 kg produktů by mělo být smaženo v 5 litrech tuku).

Proč?

  • smažení produktu v příliš malém množství tuku přispívá k prodloužení doby smažení nebo dokonce k efektu "vaření",
  • konečný produkt není křupavý, ale nasáklý tukem, což není žádoucí.

2. Připravujte zmrazené produkty při teplotě uvedené na obalu. Pak absorbují méně tuku a jsou mnohem chutnější.

Proč?

  • tepelný šok je rozhodující pro to, aby byl výrobek chutný a křupavý,
  • tuk zahřátý na vhodnou teplotu (175 °C) - produkty se pak optimálně smaží,
  • konečný výsledek: křupavý a chutný produkt, který neztrácí na výtěžnosti.

3. Po usmažení by se produkty neměly dosmažovat, nebo přesmažovat. Ztratí křupavost a absorbují více tuku.

Proč?

  • pokud produkt znovu smažíme, absorbuje další dávku tuku,
  • produkt bude méně chutný a zákazník si toho jistě všimne,
  • navíc se urychluje proces degradace tuku na smažení - bude muset být vyměněn mnohem dříve.

4.  Dodržujte dobu smažení uvedenou na obalu.

Proč?

  • smažení by nemělo být delší nebo kratší, než je doporučeno na obalu,
  • příliš krátké smažení způsobí, že výrobky budou mastné, syrové nebo studené, což má negativní vliv na chuť zákazníka,
  • výrobky smažené příliš dlouho můžou vytéct, nebo se vypraží tak, že budou duté, tmavé / spálené, což snižuje hmotnostní kapacitu.

5.  Během smažení koš několikrát protřepte. Po vyjmutí z fritézy koš protřepte také, zbavíte tak výrobek přebytečného tuku - díky tomu budou produkty chutnější a křupavější.

Proč?

  • každý produkt bude smažen rovnoměrně,
  • po smažení nenechávejte koš vykapávat nad horkým tukem - produkt ztratí svou křupavost a chuť (kvůli odpařování horkého tuku).

6. Nevypínejte fritézu mezi smaženími - snižte teplotu na 150 °C.

Proč?

  • úplné vypnutí fritézy je jen zdánlivou úsporou,
  • ve skutečnosti bude spotřebováno výrazně méně elektřiny a zákazník obdrží pokrm rychleji, pokud se teplota během prostojů sníží jen na 150 °C.

7. Nesmažte bramborové výrobky v tuku dříve používaném pro jiné produkty, jako jsou ryby nebo řízky.

Proč?

  • tuk na sebe váže chutě,
  • pokud smažíte ryby předem a použijete tento tuk na následné smažení hranolků, budou nasáklé rybinou,

8. Výrobek podávejte ihned a nejlépe nesolené.

Proč?

  • produkt podávaný okamžitě je křupavý a chutný - sůl urychluje proces ztráty křupavosti,
  • nechte zákazníky si osolit pokrm dle svých preferencí.

9. Pro smažení použijte profesionální tuk od dodavatele pro gastronomii.

Proč?

  • profesionální tuk je nejúčinnějším tukem na smažení,
  • další výhodou je, že je bez zápachu a nekompromituje chuť výrobku

10. Pravidelně měňte tuk ve fritéze.

Proč?

  • vysmažený olej přispívá ke zhoršení chuti produktu, čehož si zákazník všimne.

 

Hranolky na míru

Každá restaurace má individuální potřeby vyplývající ze specifičnosti segmentu, ve kterém působí, lokality nebo konceptu zvoleného majiteli. Tyto potřeby zase určují typy produktů použitých k vytvoření nabídky, včetně hranolků. Níže je uveden stručný přehled hranolků s přihlédnutím k potřebám stravovacích zařízení.

1. Pokud se zaměřujete na rychlost, ale kvalita je pro vás stejně důležitá.

Provozujete restauraci rychlého občerstvení nebo možná máte sezónní restauraci u vody? Vaši hosté jistě očekávají velmi rychlý servis. Vyzkoušejte například hranolky z řady Turbo od Avika. Vyznačují se extrémně krátkou dobou přípravy (usmažené za 90-120 sekund), takže jsou ideální během špičky, kdy potřebujete v krátké době obsloužit velké množství hostů. Hranolky Turbo Premium jsou předsmažené na 100 % slunečnicovém oleji a díky kratičké době přípravy mají výtěžnost cca 90 %, což se promítá do většího zisku z každé části pokrmu.

2. Působíte čistě v segmentu rozvozu, nebo spíše vaříte pro rozvoz.

Segment rozvozu se rozvíjel už před pandemií a epidemie Covidu tento růst jen urychlila. Navzdory otevření restaurací je situace stále nejistá a navíc globální trendy, jako je urbanizace, digitalizace a snaha o maximální pohodlí, znamenají, že rozvoz jídel z poptávky jen tak nezmizí. Zákazníci očekávají, že pokrmy pro rozvoz budou vysoce kvalitní, srovnatelné s jídlem vydávaným uvnitř, takže při výběru hranolků pro rozvoz stojí za to zvolit potahované hranolky, které udržují teplo a jsou křupavé déle než klasické. Na hranolky z rodiny Super Crunch se můžete při rozvozu plně spolehnout, protože mají přírodní nástřik z bezlepkové rýžové mouky, která je udržuje křupavé po dobu až 20 minut a zároveň poskytuje skvělou chuť. Povlak také udržuje teplo uvnitř produktu, což zajišťuje, že hranolky Super Crunch zůstanou teplé déle než běžné hranolky. V praxi to znamená 50% snížení ztráty produktu a potenciálně vyšší zisk. Příprava trvá 3-3,5 minuty, bez ohledu na to, který řez si vyberete. Hranolky Super Crunch neboli Super křupavé hranolky pozitivně ovlivňují kvalitu menu při rozvozu a take-away.

3. Chcete vyniknout a nedělat kompromisy.

V inovativních restauracích je trend k podávání klasických jídel se zápletkou. Najde se tu směs různých kuchyní ze světa, což rozhodně vyžaduje jedinečné přílohy. V tomto konceptu restaurace budou fungovat již zmíněné Super křupavé hranolky, které zaručují stálou vysokou kvalitu, stejně jako další hranolky z prémiové řady. Pure and Rustic hranolky se slupkou a dvěma tloušťkami řezu v jednom balení jistě dodají vašemu menu rustikální, domácí styl. Budou skvělým doplňkem masa, ryb, vegetariánských a veganských jídel, včetně samozřejmě hamburgerů.

Rostoucí trend sladkých brambor neboli batátů je jedním z důvodů, proč byste měli zvážit přidání této vitamínové přílohy do svého menu. Křupavé Batátové hranolky od Avika neobsahují lepek, a proto se také dokonale hodí do menu pro lidi na bezlepkové dietě. Budou zajímavou přílohou k masovým hamburgerům nebo hummusu s čerstvou zeleninou.

Pokud naopak hledáte hranolky, které budou nejen skvělým doplňkem hamburgerů, ale také budou fungovat jako samostatná položka v nabídce občerstvení, zkuste poutavé Grip 'n Dip. Tyto hranolky ve tvaru písmene U s výjimečně křupavou kůrkou jsou vyrobeny tak, aby šly párovat s různými domácími dipy.

Při vytváření nabídky pro vaši restauraci si vyberete, které hranolky budou ty perfektní, které budou nejlépe fungovat jako doplněk nebo samostatně podávané občerstvení. Chcete-li si být jisti stálou vysokou kvalitou, barvou a chutí, vsaďte na osvědčené výrobce hranolků a dodržujte pravidla přípravy. To vám pomůže maximalizovat vaše zisky a poskytnout vašim hostům jedinečný kulinářský zážitek.

Pokud se chcete dozvědět více o hranolcích a dalších bramborových výrobcích pro gastronomii, navštivte www.avikofoodservice.cz. Kromě produktové nabídky zde najdete recepty, obchodní tipy a informace o nových produktech a trendech ze světa HoReCa.