Tapas: velká kariéra malého občerstvení

Tapas - velká kariéra malého občerstvení

Tapas je množné číslo slova tapa, "víko" ve španělštině. V restauracích nebo stále populárnějších tapas barech však nenajdete konkrétní pokrm, nebo dokonce soubor pod tímto termínem, stejně jako u jiných potravin. Je to proto, že slovo tapas neodkazuje na konkrétní pokrm, ale spíše na jeho velikost.

Jak se tapas staly trendem?

Při objednávání tapas můžeme očekávat výběr položek z menu ve formě malých porcí uspořádaných na prkýnku, míse nebo talíři. Klasická varianta zahrnuje klobásu chorizo a  sýr Manchego s chlebem, tortilla de patatas nebo pipirrana (salát z rajčat, cibule, zelené papriky a okurky, často s vařenými vejci nebo rybami a mořskými plody). Na uzeninovém prkýnku může být šunka serrano, doprovázená tradiční ensaladilla rusa (zeleninový salát s tuňákem a majonézou). Různé špízy a dokonce i polévky jsou také populární.

Španělské občerstvení se stalo populárním pro svůj atraktivní vzhled a rozmanitost, ale je toho víc než to. Jak poznamenává Rafael Ansón, ředitel Královské španělské akademie gastronomie, "tapas je způsob stravování". Španělská "maličkost" se skutečně stala něčím mnohem hlubším a osobnějším; definovala celou potravinovou kulturu. Nepsané pravidlo "tapas se sejí samotné" přitahuje lidi hladové po interakci ke společnému stolu a činí tapas bary hlasitými a veselými. Zajímavé je, že ve Španělsku se předpokládá, že znepokojující věci by neměly být diskutovány při jídle typu tapas.

Malý talíř, obrovské potěšení

Tapas byly velmi populární už před pandemií, a to především díky "generaci mileniálů". Podle studie z roku 2014, kterou provedl Food Institute v USA, se stravovací preference této generace již přikláněly k "něčemu malému na zobání", což je forma, která zahrnuje tapas.

Jak poukázali autoři studie, mileniálové obvykle hledají tři typy kulinářských zážitků, když jedí v restauracích místo doma.

  1. Příchutě z celého světa, život ve věku technologií a internetu vzbuzuje v hostech potřebu vyzkoušet pokrmy inspirované různými kulturami, nejlépe současně. Tato potřeba je uspokojována tapas, jejichž všestrannost umožňuje, aby mnoho kultur bylo propleteno v jednom jídle.
  2. Relaxace s přáteli - jedinečná atmosféra tapas barů z nich činí jedno z nejlepších míst pro večerní setkání a zajímavé, povznášející rozhovory.
  3. Jídlo jako forma zábavy - obsah talíře je dnes mnohem víc než jen palivo pro tělo. Jedinečný a fascinující rituál konzumace tapas je nyní formou zábavy a sebevyjádření.
807453_aviko_mini_mozzarellove_tycinky_s_rajcaty_1000_g_pokrm

Ze Španělska do světových showroomů

Ačkoli tapas byly vždy španělskou tradicí, není zde žádný nedostatek míst, která se je snaží znovu objevit. El Sur v Dubaji, inzerovaná jako moderní španělská restaurace, nabízí široký výběr tapas, rozdělených na moderní a klasické výběry. Personál kuchyně je tvořen téměř výhradně Španěly a dbá na to, aby nalezli rovnováhu mezi současným kulinářským uměním a tradicí, od tapas až po dezerty.

Více "klasických" restaurací také přizpůsobilo tapas svým menu, což vytvořilo zajímavý sortiment. Příkladem je elegantní jídelní klub Yvonne's v Bostonu. Místo, klasifikované jako restaurace podávající "novou americkou" kuchyni, nemá na první pohled nic společného s rušným, přeplněným tapas barem. Nic nemůže být dále od pravdy! Yvonne's nabízí širokou škálu předkrmů a talířů pro mnoho lidí, klamně připomínající tradiční tapas bar. Zajímavé je, že "tradiční" hlavní jídla zabírají spodní část menu u Yvonne's.

Polské ztvárnění tapas: klasické a avantgardní

Polsko přivítalo tapas s otevřenou náručí. Svačinové talíře se staly domovem zejména ve Varšavě a tento jedinečný kulinářský zážitek stojí za to hledat tam. V kuchyni tapas baru Sobremesa se nachází v Browary Warszawskie Lukasz Kaniecki, nejoceňovanější šéfkuchař tradiční španělské kuchyně, oceněný zlatou vidličkou a dvěma klobouky Gault Millau. V Sombres je to také atmosféra, která se počítá, což je to, co buduje celý zážitek tapas. Majitelky Anna Manowska a Katarzyna Tracey nabízejí živé kuchařské show a živou hudbu, aby do své nabídky přidaly vzplanutí.

Polské tapas nejsou omezeny pouze na hlavní město. Krakovské Bistro Pestka využívá své původní polohy v blízkosti legendárních krakovských trhů Stary a Nowy Kleparz a nabízí tapas polského původu, až deset druhů jídel, ze kterých si hosté mohou vybrat volně. Se způsobem, jakým jsou suroviny získávány, je menu sezónní, s nabídkou oběda, která se denně mění. To znamená, že i štamgasti zažijí s každou návštěvou něco nového.

Jak mohou tapas zvýšit zisky restaurace?

Tapas, jako občerstvení vytvořené pro sdílení, poskytují nejvyšší úroveň lidské interakce. Z pohledu restauratéra mohou být tyto zdánlivě nenápadné položky menu skutečným zlatým dolem!

Za prvé, tapas mají pozitivní vliv na atmosféru místa: zostřují chuť k jídlu a stimulují konverzaci, což přitahuje pozornost více potenciálních zákazníků. Tapas restaurace bude mít delší stoly s lavicemi namísto tradičních stolů pro dvě nebo čtyři osoby, takže můžete pohodlně sedět vedle svých přátel. A větší stoly pro atmosféru rozmanitosti povzbuzují lidi, aby si objednali více.

Za druhé, neformální atmosféra tapas barů je osvěžujícím prostředím, které povzbuzuje lidi, aby znovu navštívili. Mnoho tapas zařízení vylepšuje zážitek hostů další zábavou, jako je předváděcí nápojový servis nebo živá hudba. V atmosféře tapas hostiny je pro hosty mnohem snazší sdílet své zkušenosti prostřednictvím sociálních médií.

Tapas v duchu menšího množství odpadu

Podíváme-li se na tapas "ze zákulisí", tedy z pohledu nákladů na potraviny, vydělává restauratér také. Za prvé, kvůli fenoménu smršťování, kde cena stoupá i přes klesající velikost výrobku. Tapas mají optimální cenu jídla a to umožňuje restauratérům udržet nebo zvýšit cenu i přes malou velikost jídel, které hosté nevěnují velkou pozornost kvůli jejich jedinečné prezentaci.

Za druhé, protože tapas nejsou definovány jako potraviny se specifickou teplotou nebo chutí, existuje velký prostor pro interpretaci. Začlenění tapas je také způsob, jak obnovit menu s minimálním úsilím a vytvořit sezónní menu bez ohledu na sezónu.

Zajímavé je, že tapas mohou také dobře fungovat jako méně odpadní řešení tím, že podávají v podstatě stejné položky menu, ale v mnohem menších porcích, uspořádaných na talířích nebo deskách, novým způsobem. Navíc, protože tapas se tradičně skládají ze konzervovaných potravin, jako jsou okurky nebo zralé maso, zařízení může zachovat své nepoužité potraviny. To je další diferenciátor pro establishment a další důvod, proč jej propagovat na sociálních médiích.

 

Zdroje

https://pos.toasttab.com/blog/on-the-line/tapas-restaurants 

https://quescrem.es/en/tapas-a-trendy-tradition/ 

https://www.thecaterer.com/news/foodservice/tapas-on-trend 

https://www.thetravel.com/why-are-tapas-so-popular/ 

https://www.gourmetmarketing.net/blog/tapas-trend-revolutionizing-restaurant-practices 

https://www.foodswinesfromspain.com/spanishfoodwine/global/whats-new/features/feature-detail/spanish-tapa-culinary-icon.html 

https://bubbles.com.pl/restauracja-tapas-warszawa/ 

https://quescrem.es/en/the-spanish-tapa-the-perfect-culinary-concept-for-your-business/ 

https://www.afr.com/life-and-luxury/arts-and-culture/what-were-getting-wrong-about-tapas-20160609-gpfm8o 

https://haveabite.in/article/zjedz-je-wszystkie-polskie-tapasy-w-resto-pestka/ 

https://kulinaria.trojmiasto.pl/Nowe-lokale-polskie-steki-hiszpanskie-tapasy-weganskie-burgery-i-orientalna-shisha-n156205.html 

https://www.thefreelibrary.com/FOOD+TRENDS+-+3%27s+a+trend%3A+TAPAS.-a0369741478 

https://www.kobieta.pl/artykul/tapas-dlaczego-tak-lubimy-male-przekaski 

https://kobieta.wp.pl/jose-carlos-garcia-o-sekretach-tapas-6005025843434113a