neon sign

Z místní garáže až po mainstream, neboli jak se řemeslná piva stala charakteristickým rysem nabídky v restauracích.

Již několik let sledujeme, jak stále více restaurací staví svou nabídku na výrobě vlastních surovin a nápojů. Jedním z důvodů rostoucí popularity řemeslné výroby je rostoucí povědomí veřejnosti o přírodních a ekologických produktech. Řemeslná piva, jak je popsáno v tomto článku, mají často nízký obsah kalorií a alkoholu a zároveň mají výraznou chuť. Tento trend je posílen skutečností, že si stále více vážíme personalizovaných a jedinečných produktů, vytvořených lokálně od píky. Takový prvek pomáhá restauraci vyniknout na trhu a přidat do její nabídky další hodnotu.

Koncernová nebo řemeslná piva - jaké jsou rozdíly?

Začněme tím, že zjistíme rozdíl mezi těmito dvěma. Koncernové pivovary jsou ty, které produkují miliony hektolitrů piva ročně, jsou běžně přítomny na pultech obchodů a barů, zaměřené především na velké objemy a odpovídající chuťovým očekáváním masových spotřebitelů. Dominují zde ležáky, ale spolu s rostoucí módou řemeslných piv můžeme na pultech trhu pozorovat vzhled piv IPA a APA.

Řemeslná piva se často vaří v malých místních pivovarech. Vyznačují se především rozmanitostí a ochotou experimentovat s chutí a vůní nápoje. Každý malý pivovar se zaměřuje na těžbu několika unikátních druhů piva - díky tomu můžeme poznat takové příchutě jako Witbier, LAMBIK, Gueuze, Pils, English Pale Ale.

Proč stále více restaurací zavádí do své nabídky řemeslné pivo?

Řemeslná piva mohou být dobrým řešením pro restaurace a bary, vzhledem ke svým vlastnostem, protože mnoho z nich není pasterizováno, nejčastěji je vyrábí lokálně sládek, nikoli stroj a při výrobě se nepoužívají rychlé průmyslové metody. Bohužel to často přichází s krátkodobou trvanlivostí piva, ale zároveň to přidává exkluzivitu gastronomické nabídce. Některá zařízení jdou ještě o krok dál a rozhodnou se spolupracovat s řemeslnými pivovary a vyrábět řemeslná piva pod vlastní značkou. "V našem pivovaru vyrábíme stále více značek, takzvaných Private Label jen pro majitele společností z odvětví HoReCa." Jedná se o různé typy značek, od těch nejprémiovějších, kde pivo putuje do prestižní restaurace, až po skvělou spolupráci s pizzeriemi nebo hamburgrárnami a vytváření jejich značek piv pomocí osvědčených pivních stylů, jako piva kvasnicová nebo pšeničná, která jsou perfektní na horké dny. "říká Agnieszka Łapaj, majitelka Pivovarů Jan's Craft, v rozhovoru pro portál ouichef.pl.

řemeslná piva

Beerpairing - umění kombinovat chutě s pivem

Foodpairing je umění kombinování chutí jdel, které často spočívá ve skládání chutí, které se zdánlivě neshodují. Vytvoření vynikající nabídky s možností spárování piva (kombinace konkrétních piv a jídla) ve výsledku může nejen zvýšit vaše obchodní zisky, ale také vám poskytne výhodu oproti konkurenci.

Asociace pivovarů představila tři základní principy, které by měly být během Beerpairingu použity:

1. Spojte sílu se silou - lehká jídla se nejlépe hodí k lehkým pivům a pokrmy s komplexní chutí vyžadují silnější piva - to není překvapení. Chuť je ovlivněna mnoha faktory, třeba kolik je v pivu procent alkoholu, hořkost sladu a způsobem kvašení. V potravinách jsou za chuť zodpovědné především tuky a koření.

2. Najděte harmonii - rovnováha chutí a vůní je klíčem k úspěšnému spárování. Oříšková chuť English Style Ale a sýru typu čedar, tóny pražené kávy v Imperial Stout a čokoládových lanýžů, karamelový ležák z Oktoberfestu s pečenou vepřovou krkovičkou - to je jen několik příkladů.

3. Berte v úvahu nejen chuť, ale i texturu pokrmů - určité textury jídla a piva na každé z nich působí jiným, konkrétním, ale ne vždy předvídatelným způsobem. Některé tvoří dokonalé duo, jiné mohou tvořit výbušnou směs. K pivům s chmelovou hořkostí, sladkostí, tóny praženého sladu a vysokým obsahem alkoholu se skvěle hodí jídla, která mají hodně tuku a cukru. Karbonizace piva také vyváží tučná jídla. Sladová sladkost vás dokonale ochladí, takže pokud máte v nabídce kořeněná jídla, navrhněte jejich kombinaci se sladovými pivy (Stout, IPA)

Zde je několik příkladů spárování s předkrmy Aviko:

Ležák - tato piva mají klasickou, nijak zdrcující chuť, takže mohou být opravdu všestranná, úroveň karbonizace dokonale vyhovuje lehčím pokrmům, jako jsou saláty nebo sýry. Zkombinujte je s Mozzarellovými tyčinkami a vytvořte chutnou kombinaci.

Amber lager je díky svému vysokému sycení oxidem uhličitým mnohem více osvěžující, ale také mnohem těžší a skvěle se hodí k silnějším chutím, jako je niva nebo hovězí guláš. Tento ležák by mohl perfektně odpovídat setu tapas a drobného občerstvení, ale zejména s Aviko Cibulovými kroužky a Jalapeño Snacks.

Pšeničné pivo je často sladké s květinovými tóny a perfektně ladí s bylinkami, kořením a čerstvou zeleninou. Podávejte s pokrmy ochucenými petrželkou nebo koriandrem, jako je salát tabbouleh, chimichurri nebo salsa verde.

India pale ale (IPA) - Intenzivní citrusový chmel IPA z něj činí perfektního společníka pro pikantní, sladká a tučná jídla. Grilované pokrmy nebo pikantní křídla budou dobře fungovat s hořkými vůněmi přítomnými v pivu typu IPA. Aviko Habanero sýrové nugety a Čedarové černé pikantní nugety mají výrazný vzhled a překvapivě pikantní chuť, která by byla ideální pro IPA.

American pale ale (APA) o něco méně chmelený než IPA, ale se sladší povrchovou úpravou se APA hodí ke zralým sýrům a grilovanému masu, takže je jako stvořený pro hamburger. Další americkou klasikou ideální pro tato piva by byly Aviko Mac'n Cheese trojhránky.

Pivo Porter nebo Stout - tmavé barvy a hluboké chuti, portery a stouty mohou být krémové, sladké a s nádechem čokolády nebo hořké jako káva. Tato kombinace jemných vůní se hodí k uzeným, pomalu vařeným pokrmům, jako je pečená vepřová krkovička. Podávejte s  hranolky ve tvaru U Grip'n Dip a domácí omáčkou a vaši hosté budou potěšeni.

Ovocná piva - lehká a svěží, plná šťavnaté ovocné chuti a často s trochou botanických poznámek, se skvěle hodí k mořským plodům, salátům nebo lehkým sýrům. Caesar salát s kuřecím masem nebo krevetami může být dokonalým společníkem pro takové pivo. Ve verzi pro vegetariány podávejte salát s Křupavým snackem ze sýru.

share the fun deska s appetizery Aviko