loaded fries - hranolky s polevou

Jak oslavit Den hranolků?

Ať už těm samým hranolkům říkají v Americe French Fries nebo Chips v Anglii, tato lahodná pochoutka je milována po celém světě. Oslavte s nimi Den hranolků. Nezaměňujte s americkým výrazem „Chips“, což jsou bramborové lupínky, hranolky jsou vynikajícím výsledkem brambor nakrájených na různé tloušťky hranolů, smažených v oleji. Vnější část této základní přílohy k hamburgerům a dalším oblíbeným pochutinám má obecně zlatou strukturu, která se mění od měkké po křupavou a nejčastěji se servírují jen lehce posypané solí.

Historie hranolků

Hranolky - French Fries jsou jednou z mnoha potravin, jejichž název je nejvíce zavádějící, protože původ tohoto tuku smaženého jídla se zdá být v Belgii. Příběh jejich vzniku lze najít v rodinném rukopisu z roku 1781, který odhaluje, že brambory byly původně nakrájeny do tvaru ryb a sloužily místo těch ryb běžně ulovených v řadě malých vesnic v Belgii. Jednou řeka zamrzla a ryby, které by normálně Belgičané chytali a smažili, se tudíž nepodařilo chytit. Tak si je udělali z brambor.

To, proč se jim říká francouzské, se často připisuje jednotkám přicházejícím během první světové války, kterým se dostaly do rukou belgické hranolky. Úředním jazykem belgické armády v té době byla francouzština, a proto si muži mysleli, že jsou spíše ve Francii než v Belgii. Je zajímavé, že v této oblasti světa se jim stále říká "Vlámské hranolky", aby se to ještě více komplikovalo. Nyní je tato lahůdka milována po celém světě, dokonce se hranolky staly "národním občerstvením" Nizozemska.

Jak oslavit Den hranolků

S jejich popularitou není divu, že svět přišel s tolika různými úpravami tohoto lahodného pokrmu, jak si dokážete představit. Takže jedním z nejlepších způsobů, jak oslavit Den hranolků, je uspořádat večírek věnovaný oslavě mezinárodní nabídky, kterou tento smažený brambor vytvořil. Vyzkoušejte na oslavu některé z níže uvedených způsobů a kombinací!

  1. Klasická ryba s hranolky - Fish&Chips je britským typickým národním jídlem, které miluje snad každý. Pro tento recept použijte masitou bílou rybu; upřednostňují se různé druhy tresek. Filety jsou namočené v těstíčku, které zahrnuje jak tmavé pivo, tak perlivou vodu. Sycení oxidem uhličitým zajišťuje lehkou a křupavou smaženou rybu. Nejlepší "chips" k rybě jsou Aviko Super křupavé hranolky 6 mm se slupkou. Tip Aviko: Použijte jednu fritézu na smažení hranolků, následně ryb, pak znovu hranolků (pro plnější chuť), abyste zajistili, že jsou ryby i hranolky připravené k jídlu současně. Podávejte s dobrým pivem a vaši hosté budou snad jen příjemně potěšeni.
  2. Když toužíte po lehkém a zdravém jídle na svém jídelním lístku, pak je rybí hamburger perfektním směrem, kam se vydat! S kombinací nebeských chutí ryb, wasabi majonézy a melanže různých příjemných ingrediencí lze rybí hamburger velmi dobře nazývat jako svačinka, co zasytí a zároveň je i neuvěřitelně zdravá pro vaše tělo. Podávejte s Aviko Pure & Rustic hranolky.
  3. Se steakem na večeři se nikdy nemůže nic pokazit, je králem všech masových pokrmů, ať už je s houbovou omáčkou, v tacos nebo podávaný s křupavými hranolky a zelným salátem, jako jsou tyto variace pro vysoký roštěnec. Jako přílohu si vyberte tenké hranolky Super křupavé hranolky 7 mm, které jsou dlouhé, tenké a krásně křupavé nebo Super křupavé hranolky Steakhouse, které jsou mimo křupavosti na povrchu uvnitř jemné a plné bramborové chuti. Položte pergamen na dřevěný tác. Na podnos položte steak, hranolky a misku s porcí zelného salátu a dozdobte cherry rajčaty.
  4. Pokud přemýšlíte o batátových hranolkách, nemusíte je servírovat jen jako přílohu. Stačí je podávat s různými omáčkami a zeleninovými tyčinkami a perfektní svačinka je hotová.
Nabírání hranolků

Pamatujte, že můžete vzít inspiraci z celého světa a vytvořit si vlastní hranolkové smažené kreace.

Canadian Poutine - tento recept je klasickým způsobem, jak si dát hranolky pocházející z Kanady. Toto jídlo je neuvěřitelně dekadentní, kombinuje křupavou měkkou strukturu hranolků (Tip Aviko: vyberte hranolky 11 mm se slupkou) s hustou hovězí omáčkou a posypané hrudkami tvarohu.

Řecké hranolky - Středomoří málokdy selže v přípravě již tak lahodného bohatého jídla plného místních vůní. Pokud milujete klasické řecké chutě sýra parmigiano-reggiano nebo romano, česneku a oregana, pak vám tyto hranolky navodí úsměv na celý den. Tip Aviko PRO: vyberte si Super křupavé hranolky 15 mm a promíchejte je s česnekovou solí, řeckým oreganem a sýrem, který jsme již zmínili. Chcete-li získat plnou chuť a budete se chtít držet bílého rozdrobeného sýra z regionu, mohlo by stát za to použít sýr Mazithra.