
Fejkový bramborový Nigiri
Suroviny
- 4 ks Aviko One-for-all Gratin
- 12 krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- (uzená) paprika v prášku
- 1 vejce
- 1 lžička hořčice
- šťáva z 1 limetky
- 225 ml slunečnicového oleje
- 3 snítky koriandru
- 2 maracuji
- 4 lžíce šťávy z červených pomerančů
- 2 kumkvaty
- 3 jahody
- ½ avokádo
- 12 listů shiso
- jedlé květy
Příprava
Příprava: 30 minut
- Oloupejte krevety. V hrnci zahřejte olivový olej. Česnek jemně nasekejte a 1 minutu restujte. Přidejte krevety a smažte 3 minuty. Posypte špetkou paprikového prášku. Zalijte 600 ml vody a přiveďte k varu s trochou koření (např. pepřem, bobkovým listem nebo tymiánem).
- Snižte teplotu a nechte vývar 10 minut louhovat a zredukujte na 1/4. Krevetový vývar sceďte.
- Připravte gratinované brambory podle návodu na obalu, ale tak, aby byly ještě měkké a daly se tvarovat do kuliček.
- V mixéru připravte majonézu z vajíčka, hořčice, šťávy z 1/2 limetky a slunečnicového oleje. Majonézu dochuťte krevetovým vývarem a solí.
- Jemně nakrájejte koriandr. Z dužiny marakuji, 2 lžic šťávy z červeného pomeranče a koriandru připravte zálivku. Dochutťte limetkovou šťávou.
- Kumkvaty a jahody nakrájejte na tenké plátky. Avokádo také nakrájejte na plátky. Krevety podélně rozkrojte na poloviny.
- Z gratinů vytvarujte 12 knedlíčků. Zálivku rozdělte spolu s listy shiso na 4 talíře. Knedlíčky položte na talíře a navrch dejte další 1–2 tenké plátky avokáda.
- Potřete krevety tenkou vrstvou krevetové majonézy a položte je na avokádo. Nigiri ozdobte jahodami, kumquaty a jedlými květy.
Tip: Nechcete použít syrové krevety? Pak je vařte 1 minutu v teplém vývaru.