
Gnocchi Letiziiny babičky
Suroviny
- 400 g Aviko Super Mash Homemade
- 300 g rajčat pomodorini
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžičky cukru
- 200 g mouky
- 200 g nesolených kešu ořechů
- 3 stroužky česneku
- 1–2 lžičky citronové šťávy
- 2 velká rajčata coeur du boeuf
- 1 šalotka
- 1 lžička tymiánových lístků
- 2 lžičky rozmarýnových jehliček
- 2 lžíce bazalkových lístků
- 3 lžíce margarínu
- 4 lžíce bazalkového oleje (viz tip)
- 2 lžíce alfalfa (vojtěška)
Produkty Aviko užité v tomto receptu
Příprava
Příprava: 45 minut
- Předehřejte troubu na 200 °C. Pomodorini rozkrojte na poloviny. Rozložte je na plech. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a posypte cukrem. Rajčata pečte v troubě 20 minut. Nechte rajčata vychladnout na pokojovou teplotu.
- Na gnocchi smíchejte kaši s dostatečným množstvím mouky, až vznikne tuhá hmota. Osolte. Z pyré vytvarujte válečky o průměru 1 cm a nakrájejte je na 2 cm kousky (= gnocchi).
- Hrubě nasekejte 50 g kešu ořechů. Nasekané kešu ořechy opražte na suché pánvi dozlatova a protřepejte na talíři.
- Na veganskou bešamelovou omáčku rozmixujte zbytek kešu ořechů v kuchyňském robotu s polovinou opražených kešu ořechů, 1 stroužkem česneku, 2 lžícemi olivového oleje a dostatečným množstvím vody na hladkou a krémovou omáčku. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Na rajčatovou omáčku nakrájejte rajčata coeur du boeuf na kousky. Nakrájejte šalotku a jemně nasekejte poslední 2 stroužky česneku. Jemně nasekejte tymián, rozmarýn a bazalku.
- Zahřejte 1 lžíci olivového oleje s 1 lžící margarínu na grilu nebo v pánvi. Osmažte česnek a šalotku 1 minutu. Přidejte rajčata na další 3 minuty. Přidejte bylinky a smažte další 1 minutu. Rajčata rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka. Dochuťte solí a pepřem a udržujte v teple.
- Gnocchi položte na plech. Rozprostřete na ně poslední 2 lžíce margarínu. Gnocchi pečte v troubě 6-8 minut.
- Nakrájejte zbytek pražených kešu ořechů na velmi jemno. Rajčatovou omáčku dejte na chvíli do kouře z grilu. Zahřejte veganskou bešamelovou omáčku (krém z kešu ořechů).
- Lžící naložte gnocchi do rajčatové omáčky a rozdělte do 4 hlubokých talířů. Na každý talíř rozetřete 2–3 lžíce bešamelové omáčky. Pokapejte bazalkovým olejem, ozdobte alfalfa semínky. Nakonec posypte jemně nasekanými praženými kešu ořechy.
Tip: Gnocchi můžete také osmažit na pánvi na margarínu nebo 1 lžíci olivového oleje po dobu 4–5 minut. Nebo je můžete uvařit tradičním způsobem v dostatečném množství osolené vroucí vody po dobu 3–4 minut, dokud nejsou al dente.

