gnocchi_della_nonna_letizia

Gnocchi Letiziiny babičky

Suroviny

  • 400 g Aviko Super Mash Homemade
  • 300 g rajčat pomodorini
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 200 g mouky
  • 200 g nesolených kešu ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 1–2 lžičky citronové šťávy
  • 2 velká rajčata coeur du boeuf
  • 1 šalotka
  • 1 lžička tymiánových lístků
  • 2 lžičky rozmarýnových jehliček
  • 2 lžíce bazalkových lístků
  • 3 lžíce margarínu
  • 4 lžíce bazalkového oleje (viz tip)
  • 2 lžíce alfalfa (vojtěška)
801757_aviko_bramborova_kase_domaci_styl_2500_g_pokrm

Produkty Aviko užité v tomto receptu

Příprava

Příprava: 45 minut

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Pomodorini rozkrojte na poloviny. Rozložte je na plech. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a posypte cukrem. Rajčata pečte v troubě 20 minut. Nechte rajčata vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Na gnocchi smíchejte kaši s dostatečným množstvím mouky, až vznikne tuhá hmota. Osolte. Z pyré vytvarujte válečky o průměru 1 cm a nakrájejte je na 2 cm kousky (= gnocchi).
  3. Hrubě nasekejte 50 g kešu ořechů. Nasekané kešu ořechy opražte na suché pánvi dozlatova a protřepejte na talíři.
  4. Na veganskou bešamelovou omáčku rozmixujte zbytek kešu ořechů v kuchyňském robotu s polovinou opražených kešu ořechů, 1 stroužkem česneku, 2 lžícemi olivového oleje a dostatečným množstvím vody na hladkou a krémovou omáčku. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
  5. Na rajčatovou omáčku nakrájejte rajčata coeur du boeuf na kousky. Nakrájejte šalotku a jemně nasekejte poslední 2 stroužky česneku. Jemně nasekejte tymián, rozmarýn a bazalku.
  6. Zahřejte 1 lžíci olivového oleje s 1 lžící margarínu na grilu nebo v pánvi. Osmažte česnek a šalotku 1 minutu. Přidejte rajčata na další 3 minuty. Přidejte bylinky a smažte další 1 minutu. Rajčata rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka. Dochuťte solí a pepřem a udržujte v teple.
  7. Gnocchi položte na plech. Rozprostřete na ně poslední 2 lžíce margarínu. Gnocchi pečte v troubě 6-8 minut.
  8. Nakrájejte zbytek pražených kešu ořechů na velmi jemno. Rajčatovou omáčku dejte na chvíli do kouře z grilu. Zahřejte veganskou bešamelovou omáčku (krém z kešu ořechů).
  9. Lžící naložte gnocchi do rajčatové omáčky a rozdělte do 4 hlubokých talířů. Na každý talíř rozetřete 2–3 lžíce bešamelové omáčky. Pokapejte bazalkovým olejem, ozdobte alfalfa semínky. Nakonec posypte jemně nasekanými praženými kešu ořechy.

Tip: Gnocchi můžete také osmažit na pánvi na margarínu nebo 1 lžíci olivového oleje po dobu 4–5 minut. Nebo je můžete uvařit tradičním způsobem v dostatečném množství osolené vroucí vody po dobu 3–4 minut, dokud nejsou al dente.