Gratinový průvod
Suroviny
- 4 Aviko Gratins Cream & Cheese
S LANÝŽI A ŠUNKOU SERRANO
- 2 lžíce lanýžové tapenády
- 50 g vypeckovaných černých oliv
- 4-8 plátků šunky serrano
- 1 snítka petrželky
S KOZÍM SÝREM, ŘEPOU A KOPREM
- 75 g čerstvého krémového kozího sýra
- 2 malé, uvařené řepy (50 g každá)
- 1 snítka kopru
S HERMELÍNEM, DUŠENOU HRUŠKOU A TYMIÁNEM
- 100 g hermelínu
- 3 dušené hrušky připravené k přímé spotřebě
- 2 snítky tymiánu
S ČERVENÝM PESTEM, MOZZARELLOU A SHIITAKE
- 2 lžíce červeného pesta
- 1 boule mozzarelly (125 g)
- 4 shiitake
- 1 snítka bazalky
Použité produkty
Příprava
- Předehřejte troubu na 220 °C. Gratinky položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Gratinky s lanýži a serrano šunkou: tapenádu rozprostřete na gratinky, navrch rozdělte olivy a posypte pepřem podle chuti. Zabalte každou gratinku 1-2 plátky šunky serrano.
- Gratinky s kozím sýrem, červenou řepou a koprem: gratinky potřete krémovým kozím sýrem. Řepu rozpůlte, nakrájejte na plátky a položte na stranu. Gratinky z trouby posypte pepřem podle chuti a nahrubo nasekaným koprem.
- Gratinky s hermelínem, dušenou hruškou a tymiánem: gratinky obložte plátky hermelínu. Navrch rozmístěte měsíčky dušené hrušky. Gratinky, vytažené z trouby, opepřete podle chuti a dozdobte několika lístky tymiánu.
- Gratinky s červeným pestem, mozzarellou a shiitake: gratinky potřete pestem. Mozzarellu nakrájejte na plátky a shiitake rozpůlte a položte na gratinky. Podle chuti posypte pepřem. Opečené gratinky dozdobte lístky bazalky.
- Zapékané gratinky pečte v předehřáté troubě 20–25 minut dozlatova, až budou zcela propečené.