
Italský gratin s mátovým pestem
Suroviny
- 6 ks Aviko One-for-all Gratin
- 4 větvičky máty
- 2 lžíce kešu ořechů
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 6 fíků
- 1 limetka
- 3 lžíce cukru + extra
- 2 kuličky burraty po 150 g
- 6 plátků šunky serrano nebo parma
Produkty Aviko užité v tomto receptu
Příprava
Příprava: 45 minut
- Gratiny pečte na grilu nebo podle pokynů na obalu v troubě. Udržujte je v teple.
- Odstraňte špičky z větviček máty a odložte je stranou. Na pesto rozmixujte zbytek lístků máty v mixéru nebo ručním mixéru s 2 lžičkami kešu ořechů a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem.
- Nakrájejte fíky na kousky. Očistěte limetku a nastrouhejte zelenou kůru.
- Zahřejte fíky s limetkovou kůrou, cukrem a 2 lžícemi vody, dokud cukr mírně nezkaramelizuje. Přidejte limetkovou šťávu a další 3 lžíce vody a vařte fíky do měkka. Fíky rozmačkejte vidličkou na hrubou marmeládu nebo je rozmixujte ručním mixérem do hladka. Podle chuti přidejte cukr.
- Zbytek kešu ořechů nasekejte. Opražte je na grilu, v troubě nebo na suché pánvi dozlatova a protřepejte na talíři.
- Gratinované plátky rozpůlte a položte na 4 prkénka nebo talíře. Rozdělte na ně pesto a burratu. Šunku roztrhejte na proužky a položte na burratu.
- Na šunku lžící naneste fíkovou marmeládu a posypte praženými kešu ořechy. Ozdobte lístky máty, které jste si odložili stranou.

