italian_gratin_with_mint_pesto

Italský gratin s mátovým pestem

Suroviny

  • 6 ks Aviko One-for-all Gratin
  • 4 větvičky máty
  • 2 lžíce kešu ořechů
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 6 fíků
  • 1 limetka
  • 3 lžíce cukru + extra
  • 2 kuličky burraty po 150 g
  • 6 plátků šunky serrano nebo parma
aviko-kremove_veganske_gratiny-one-for-all

Produkty Aviko užité v tomto receptu

Příprava

Příprava: 45 minut

  1. Gratiny pečte na grilu nebo podle pokynů na obalu v troubě. Udržujte je v teple.
  2. Odstraňte špičky z větviček máty a odložte je stranou. Na pesto rozmixujte zbytek lístků máty v mixéru nebo ručním mixéru s 2 lžičkami kešu ořechů a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Nakrájejte fíky na kousky. Očistěte limetku a nastrouhejte zelenou kůru.
  4. Zahřejte fíky s limetkovou kůrou, cukrem a 2 lžícemi vody, dokud cukr mírně nezkaramelizuje. Přidejte limetkovou šťávu a další 3 lžíce vody a vařte fíky do měkka. Fíky rozmačkejte vidličkou na hrubou marmeládu nebo je rozmixujte ručním mixérem do hladka. Podle chuti přidejte cukr.
  5. Zbytek kešu ořechů nasekejte. Opražte je na grilu, v troubě nebo na suché pánvi dozlatova a protřepejte na talíři.
  6. Gratinované plátky rozpůlte a položte na 4 prkénka nebo talíře. Rozdělte na ně pesto a burratu. Šunku roztrhejte na proužky a položte na burratu.
  7. Na šunku lžící naneste fíkovou marmeládu a posypte praženými kešu ořechy. Ozdobte lístky máty, které jste si odložili stranou.