sweet_sour_vegan_tostada

Jeff na pobřeží

Suroviny

  • 8 Aviko Rösti
  • 150 g zeleného chřestu
  • 150 g cherry rajčat
  • 150 g mrkve
  • 1 citron
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jemně nasekané bazalky
  • 1 šalotka
  • 400 ml smetany na vaření nebo šlehačky
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 lžíce pažitky
  • 3 lžíce bazalkového oleje (viz tip)
  • 400 g filetu z lososa
  • 2 lžíce řeřichy
755504_aviko_bramborove_rosti_kulate_do_trouby_2500_g_pokrm

Příprava

Příprava: 30 minut

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Odřízněte dřevnaté konce chřestu a nakrájejte ho na 4 cm dlouhé kousky. Silný chřest podélně rozkrojte na poloviny. Rajčata rozkrojte na poloviny a mrkev nakrájejte na 3–4 mm široké proužky. Citron očistěte.
  2. Rozložte chřest, rajčata a mrkev na plech. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje. Nad zeleninou nastrouhejte 2 lžičky citronové kůry a posypte bazalkou, solí a pepřem.
  3. Pečte zeleninu v troubě 15 minut, dokud není al dente. Mezitím nakrájejte šalotku na jemno. Smetanu na vaření s šalotkou zredukujte na polovinu.
  4. Opražte mandle na suché pánvi. Rozložte je na talíř a jemně nasekejte. Jemně nasekejte pažitku.
  5. Potřete Rösti bazalkovým olejem. Filety z lososa potřete 2 lžícemi olivového oleje a posypte solí a pepřem.
  6. Rösti a filety z lososa grilujte na grilu nebo v grilovací pánvi asi 8 minut, dokud rösti nejsou dozlatova křupavé a filety z lososa růžové a šťavnaté.
  7. Nastrouhejte 2 lžičky citronu na omáčku beurre blanc. Omáčku dochuťte pažitkou, solí a pepřem.
  8. Lžící naneste omáčku beurre blanc do kruhu na 4 talíře. Na omáčku položte bazalkové rösti. Přidejte zeleninu. Filety z lososa položte šikmo proti zelenině.
  9. Ozdobte řeřichou z červené řepy a podle chuti trochou citronové kůry a šťávy. Posypte praženými mandlemi.

Tip proti plýtvání: Slupky z mrkve nakrájejte na proužky a smažte na horkém oleji do křupava. Řeřichu z červené řepy nahraďte křupavou mrkví.