
Jeff na pobřeží
Suroviny
- 8 Aviko Rösti
- 150 g zeleného chřestu
- 150 g cherry rajčat
- 150 g mrkve
- 1 citron
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jemně nasekané bazalky
- 1 šalotka
- 400 ml smetany na vaření nebo šlehačky
- 1 lžíce mandlí
- 1 lžíce pažitky
- 3 lžíce bazalkového oleje (viz tip)
- 400 g filetu z lososa
- 2 lžíce řeřichy
Produkty Aviko užité v tomto receptu
Příprava
Příprava: 30 minut
- Předehřejte troubu na 220 °C. Odřízněte dřevnaté konce chřestu a nakrájejte ho na 4 cm dlouhé kousky. Silný chřest podélně rozkrojte na poloviny. Rajčata rozkrojte na poloviny a mrkev nakrájejte na 3–4 mm široké proužky. Citron očistěte.
- Rozložte chřest, rajčata a mrkev na plech. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje. Nad zeleninou nastrouhejte 2 lžičky citronové kůry a posypte bazalkou, solí a pepřem.
- Pečte zeleninu v troubě 15 minut, dokud není al dente. Mezitím nakrájejte šalotku na jemno. Smetanu na vaření s šalotkou zredukujte na polovinu.
- Opražte mandle na suché pánvi. Rozložte je na talíř a jemně nasekejte. Jemně nasekejte pažitku.
- Potřete Rösti bazalkovým olejem. Filety z lososa potřete 2 lžícemi olivového oleje a posypte solí a pepřem.
- Rösti a filety z lososa grilujte na grilu nebo v grilovací pánvi asi 8 minut, dokud rösti nejsou dozlatova křupavé a filety z lososa růžové a šťavnaté.
- Nastrouhejte 2 lžičky citronu na omáčku beurre blanc. Omáčku dochuťte pažitkou, solí a pepřem.
- Lžící naneste omáčku beurre blanc do kruhu na 4 talíře. Na omáčku položte bazalkové rösti. Přidejte zeleninu. Filety z lososa položte šikmo proti zelenině.
- Ozdobte řeřichou z červené řepy a podle chuti trochou citronové kůry a šťávy. Posypte praženými mandlemi.
Tip proti plýtvání: Slupky z mrkve nakrájejte na proužky a smažte na horkém oleji do křupava. Řeřichu z červené řepy nahraďte křupavou mrkví.

