
Perská vepřová plec
Suroviny
- 600 g Aviko Super Mash Homemade kaše
- 4 steaky z plecka
- 1 malý stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky za'atar + extra
- 2 lžičky mletého kmínu + extra
- ½ lžičky uzené papriky + extra
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 malé mrkve
- 2 lžíce mandlí
- 2 snítky petržele
- 2 pomeranče
- 2 lžičky medu
- 4 lžíce semínek granátového jablka
- 100 g fety
Produkty Aviko užité v tomto receptu
Příprava
Příprava: 30 minut
- Maso osušte a vložte do hlubokého talíře. Česnek rozdrťte do olivového oleje. Přidejte za'atar, 1 lžičku kmínu, papriku a citronovou šťávu. Marinádu dochuťte solí a pepřem.
- Nalijte marinádu na maso a nechte 15 minut marinovat. Maso občas otočte.
- Očistěte mrkev a podélně rozkrojte na poloviny. Mezitím nahrubo nasekejte mandle a petržel.
- Očistěte 1 pomeranč. Nastrouhejte pomerančovou kůru a vymačkejte oba pomeranče. Smíchejte pomerančovou šťávu, kůru, med a nakonec kmín. Pomerančovou šťávu zredukujte na polovinu.
- Připravte bramborovou kaši podle návodu na obalu.
- Vepřové grilujte na grilu nebo v grilovací pánvi po dobu 4–5 minut z každé strany, dokud nejsou pěkně opečené a propečené. Mezitím grilujte mrkev 5 minut, dokud není al dente. Potřete ji pomerančovou glazurou a krátce zahřejte, aby se glazura přilepila na mrkev.
- Lžící rozdělte bramborovou kaši na 4 talíře. Vepřové kotlety nakrájejte na plátky a položte na kaši. Rozložte na ně mrkev. Fetu rozdrobte na talíř a posypte semínky granátového jablka, mandlemi, petrželkou a podle chuti trochou za'ataru, kmínu a uzené papriky.
Tip: Pro extra krémové pyré přidejte do bramborového pyré trochu měkkého másla.
Tip: Z části petrželky připravte voňavý petrželkový olej a pokapejte jím jídlo

