
Středomořská trilogie
Suroviny
- 200 g Aviko Super Mash Homemade kaše, rozmražené
- 8 Aviko Rösti
- 2 sušená rajčata
- 2 lžíce oliv podle vaší chuti, bez pecek
- 2 lžíce jemně nasekaných bylinek, např. pažitka, bazalka a petržel
- 12 lžic extra panenského olivového oleje
- 4 lžičky limetkové a/nebo pomerančové kůry
- 1 lžička za'atar
- 1/2 lžičky ras el hanout
- 2 citrony
- 4 filety z čerstvých sardinek
- 12 oloupaných krevet
- 1/2 malá lilek
- 1 špičatá paprika
- 2 lžičky jemně nasekané máty a/nebo koriandru
- 1/2 stroužek česneku
- špetka mletého kmínu
- 2 červené cibule
- 2 snítky kopru
- 1 lžička hořčice
- 6 lžic sherry octa
- 4 lžičky cukru
- 200 ml červeného vína
- 150 ml pomerančové šťávy
- 2 větvičky rozmarýnu
- 4 kvítky pažitky
Produkty Aviko užité v tomto receptu
Příprava
Příprava: 45 minut
- Sušená rajčata a olivy nakrájejte na jemno. Smíchejte je s jemně nasekanými bylinkami, 2 lžícemi olivového oleje, limetkovou a/nebo pomerančovou kůrou a rozmraženou kaší. Dochuťte solí a pepřem a odložte stranou.
- Za'atar a ras el hanout smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a 1 lžící citronové šťávy. Krevety promíchejte s orientální marinádou.
- Filety ze sardinek pokapejte šťávou z 1 citronu a 2 lžícemi olivového oleje. Posypte solí a pepřem podle chuti. Filety nechte 10 minut „vařit“ (ceviche style).
- Nakrájejte lilek a papriku na kostky. Zeleninu upečte na grilu nebo v grilovací pánvi. Pečenou zeleninu nakrájejte na jemno a promíchejte s jemně nasekanou mátou nebo koriandrem a 2 lžícemi olivového oleje. Dochuťte nastrouhaným česnekem, mletým kmínem, citronovou šťávou a solí a pepřem podle chuti.
- Nakrájejte červenou cibuli na půlky. Cibuli posypte solí, aby pustila šťávu. Jemně nasekejte kopr. Cibuli vymačkejte, až změkne. Smíchejte cibuli s hořčicí, 4 lžícemi olivového oleje a koprem. Cibulový salát dochuťte 2 lžičkami octa a pepřem.
- Rozpusťte cukr ve zbývajícím octu. Marinádou zalijte zbývající nakrájenou červenou cibuli. Nakládanou cibuli nechte vychladnout.
- Připravte Rösti a bramborovou kaši podle návodu na obalu. Červené víno zredukujte s pomerančovou šťávou a rozmarýnem na třetinu původního objemu. Redukci dochuťte solí a pepřem. Krevety grilujte 3–4 minuty.
- Na 2 Rösti dejte cibulový salát. Na další 2 Rösti dejte pečenou zeleninu a krevety. Ozdobte pažitkou. Rösti rozložte na 4 talíře.
- Lžící dejte mezi Rösti kopeček bramborové kaše. Navrch dejte nakládanou cibuli a filety ze sardinek, poté pokapejte redukcí z červeného vína, pomerančové šťávy a rozmarýnu.

