
Churros s chilli, sýrem a limetkovým dipem
Suroviny
Porce: 4
• 8 Aviko Churros
Na chilli-sýrový posyp:
• 120 g středně zralého čedaru, jemně nastrouhaného
• 2 jarní cibulky, nadrobno nakrájené
• 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
• 1 lžička kmínu
Na limetkovo-koriandrový dip z zakysané smetany:
• 80 g čerstvého koriandru, včetně stonků
• 40 g čerstvých lístků máty
• šťáva a kůra z 1 limetky
• 1 zelená chilli paprička (míra ostrosti dle chuti)
• 180 g zakysané smetany
• 1/2 lžičky soli
• 2 lžičky cukru
Volitelná ozdoba:
• 1 limetka, nakrájená na měsíčky
• další strouhaný čedar na posypání
• červené a zelené chilli papričky k prezentaci

Příprava
Příprava churros:
1. V fritéze nebo hrnci se silným dnem rozehřejte olej na 180 °C.
2. Smažte 8 Aviko Churros po dávkách po dobu 3–4 minut nebo dozlatova a do křupava.
3. Vyjměte a položte na papírové utěrky, aby se okapal přebytečný olej.
Příprava chilli-sýrového posypu:
V misce smíchejte strouhaný čedar, nasekanou jarní cibulku, čerstvý koriandr a kmín. Dejte stranou.
Připravte si limetkovo-koriandrový dip z zakysané smetany:
1. V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte čerstvý koriandr, lístky máty, limetkovou šťávu, limetkovou kůru, zelené chilli, zakysanou smetanu, sůl a cukr.
2. Rozmixujte dohladka. Dochuťte dle chuti a přelijte do servírovací misky.
Jak servírovat:
1. Dokud jsou churros ještě teplé, zasypte je silnou vrstvou chilli-sýrového posypu.
2. Churros uložte na servírovací talíř.
3. Položte k nim v misce dip ze zakysané smetany s limetkou a koriandrem.
4. Pro atraktivní prezentaci ozdobte měsíčky limetky, dalším strouhaným čedarem a čerstvými chilli papričkami.
Poznámka šéfkuchaře
Tento recept je vhodný pro 4 hosty jako perfektní předkrm nebo kreativní svačinu na sdílení!