churros_el_bulli

Churros „El Bulli“

Suroviny

Porce: 4

•             8 Aviko XXL Churros

•             3 velké cibule, nakrájené na tenké plátky

•             2 lžíce másla

•             1 lžička čerstvých lístků tymiánu (plus navíc na ozdobu)

•             1 lžíce hnědého cukru

•             100 g kozího sýra

•             2 lžíce balsamikového krému

•             kůra z 1 citronu

•             2 lžičky lanýžového medu

churros_el_bulli

Příprava

Příprava churros:

1.            Ještě zmrazené nakrájejte Aviko XXL Churros na stejně velké kousky (každý cca 4–5 cm).

2.            V fritéze nebo velkém hrnci se silným dnem rozehřejte olej na 180 °C.

3.            Kousky churros smažte dozlatova a do křupava. Nechte okapat na papírových utěrkách, abyste odstranili přebytečný olej.

 

Zkaramelizovaná cibule:

1.            Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním plameni.

2.            Přidejte nakrájenou cibuli a za občasného míchání vařte 10 minut.

3.            Posypte hnědým cukrem a lístky tymiánu a poté snižte teplotu na minimum.

4.            Pokračujte ve vaření dalších 10–15 minut, dokud cibule nezezlátne, nezměkne a nezkaramelizuje se. Sejměte z plotny.

 

Jak servírovat:

1.            Uspořádejte osmažené kousky churros do servírovací misky nebo do jednotlivých misek.

2.            Posypte velkorysou vrstvou zkaramelizované cibule.

3.            Navrch rovnoměrně rozdrobte kozí sýr.

4.            Pokapejte balsamikovým krémem a lanýžovým medem.

 

Přidejte finální detail:

1.            Posypte pokrm citronovou kůrou pro svěží citrusovou chuť.

2.            Pro vůni a lepší prezentaci ozdobte dalšími lístky tymiánu.

 

Poznámka šéfkuchaře

Podávejte tento pokrm teplý jako elegantní předkrm nebo slaný dezert. Pro vyvážení bohaté a sladké chuti jej doplňte lehkým šumivým vínem nebo osvěžující limonádou.

Aviko gastro xxl_churros

Produkty Aviko užité v tomto receptu