
Churros „El Bulli“
Suroviny
Porce: 4
• 3 velké cibule, nakrájené na tenké plátky
• 2 lžíce másla
• 1 lžička čerstvých lístků tymiánu (plus navíc na ozdobu)
• 1 lžíce hnědého cukru
• 100 g kozího sýra
• 2 lžíce balsamikového krému
• kůra z 1 citronu
• 2 lžičky lanýžového medu

Příprava
Příprava churros:
1. Ještě zmrazené nakrájejte Aviko XXL Churros na stejně velké kousky (každý cca 4–5 cm).
2. V fritéze nebo velkém hrnci se silným dnem rozehřejte olej na 180 °C.
3. Kousky churros smažte dozlatova a do křupava. Nechte okapat na papírových utěrkách, abyste odstranili přebytečný olej.
Zkaramelizovaná cibule:
1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním plameni.
2. Přidejte nakrájenou cibuli a za občasného míchání vařte 10 minut.
3. Posypte hnědým cukrem a lístky tymiánu a poté snižte teplotu na minimum.
4. Pokračujte ve vaření dalších 10–15 minut, dokud cibule nezezlátne, nezměkne a nezkaramelizuje se. Sejměte z plotny.
Jak servírovat:
1. Uspořádejte osmažené kousky churros do servírovací misky nebo do jednotlivých misek.
2. Posypte velkorysou vrstvou zkaramelizované cibule.
3. Navrch rovnoměrně rozdrobte kozí sýr.
4. Pokapejte balsamikovým krémem a lanýžovým medem.
Přidejte finální detail:
1. Posypte pokrm citronovou kůrou pro svěží citrusovou chuť.
2. Pro vůni a lepší prezentaci ozdobte dalšími lístky tymiánu.
Poznámka šéfkuchaře
Podávejte tento pokrm teplý jako elegantní předkrm nebo slaný dezert. Pro vyvážení bohaté a sladké chuti jej doplňte lehkým šumivým vínem nebo osvěžující limonádou.