
Churros s mákem, krémem diplomat a malinovo-jahodovým kompotem
Suroviny
Porce: 4
• 100 g karamelizovaného kondenzovaného Salka
• 30 g máku
Na krém diplomat:
• 500 ml mléka
• 4 žloutky
• 50 g kukuřičného škrobu
• 100 g cukru
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 50 g másla
• 250 g mascarpone
• 250 ml smetany ke šlehání (35 %)
• 2 g soli
Na malinovo-jahodový kompot:
• 150 g malin (čerstvých nebo mražených)
• 150 g jahod (čerstvých nebo mražených)
• 80 g cukru
• 1 lžička citronové šťávy
• 1 lžička kukuřičného škrobu (volitelně, pro zahuštění)
Na ozdobu:
• Čerstvé maliny a jahody
• Jedlé květiny (volitelné)

Příprava
Churros:
• Osmažte Aviko Churros podle návodu na obalu.
• Namočte je do karamelizovaného kondenzovaného mléka.
• Obalte je v máku pro jedinečnou texturu a vytříbenou chuť.
Krémový pudink:
• Zahřejte mléko, dokud nebude horké, ale ne vroucí.
• V míse vyšlehejte žloutky, cukr, sůl a kukuřičný škrob do hladka.
• Za stálého míchání postupně nalévejte horké mléko do vaječné směsi.
• Směs vraťte do hrnce a vařte na středním plameni za stálého míchání, dokud nezhoustne.
• Přidejte máslo a vanilku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Krém diplomat:
• Vyšlehejte smetanu ke šlehání.
• V oddělené misce jemně smíchejte vychladlý pudinkový krém s mascarpone.
• Do směsi vmíchejte šlehačku, aby byla lehká a vzdušná.
Malinovo-jahodový kompot:
• V hrnci smíchejte maliny, jahody, cukr a citronovou šťávu.
• Přiveďte k varu a poté vařte 5–7 minut na mírném ohni.
• Pro hustší konzistenci smíchejte kukuřičný škrob s 1 lžící vody, přidejte do kompotu a vařte další 1–2 minuty.
• Kompot nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Sestavení nádobí:
• Na servírovací talíř rozetřete lžičku diplomat krému jako základ.
• Navrch přidejte 1–2 lžíce malinovo-jahodového kompotu.
• Churros s mákem elegantně položte na krém.
• Pro zářivý a poutavý vzhled ozdobte čerstvými bobulemi a jedlými květinami.
Poznámka šéfkuchaře
Je to dezert, který se stane ústředním bodem každého menu. Jeho elegantní prezentace a vytříbené chutě zanechají na vaše hosty trvalý dojem.