
Chili con carne s Wavy Blends hranolky
Suroviny
Porce: 4
• 500 g Aviko Wavy Blends s příchutí sýr a cibule
• 200 ml roztavené čedarové omáčky
• 100 g salsy
• 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
• 1 lžička pražených semínek kmínu
• hrst čerstvého koriandru, nahrubo nasekaného
Pro chilli con carne:
• 400 g mletého hovězího masa
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 cibule, nadrobno nakrájená
• 2 stroužky česneku, prolisované
• 1 červená chilli paprička, jemně nasekaná (volitelně, pro extra pálivost)
• 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
• 1 lžička mletého kmínu
• 1 lžička uzené papriky
• 1 lžička mletého koriandru
• 1/2 lžičky chilli prášku
• 1 plechovka (400 g) nakrájených rajčat
• 1 plechovka (400 g) červených fazolí, scezených a propláchnutých
• 1 lžíce rajského protlaku
• 1/2 hrnku (120 ml) hovězího vývaru
• sůl a pepř dle chuti

Příprava
Příprava chilli con carne:
1. Zahřejte olivový olej ve velké pánvi na středním plameni.
2. Přidejte cibuli a restujte ji 3–4 minuty, dokud nezměkne.
3. Vmíchejte česnek a nasekané chilli (pokud používáte) a vařte 1 minutu, dokud nezačne vonět.
4. Přidejte mleté hovězí maso a povařte, rozdrobte dvěma vařečkami a opékejte, dokud nezhnědne.
5. Vmíchejte červenou papriku, mletý kmín, uzenou papriku, mletý koriandr a chilli prášek. Promíchejte a vařte 2 minuty.
6. Přidejte nakrájená rajčata, červené fazole, rajský protlak a hovězí vývar. Dobře promíchejte.
7. Snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a nechte 20–25 minut za občasného míchání dusit. Dochuťte solí a pepřem dle chuti.
Připravte hranolky:
1. Hranolky Aviko připravte podle pokynů na obalu dozlatova a do křupava.
2. Hranolky rozložte na velký servírovací talíř nebo do jednotlivých misek.
Jak servírovat:
1. Hranolky štědře pokapejte rozpuštěnou čedarovou omáčkou.
2. Na sýrové hranolky lžící položte teplé chilli con carne.
3. Navrch přidejte kopečky salsy.
Obloha:
1. Pro lepší chuť posypte jarní cibulkou a praženými semínky kmínu.
2. Dokončete hrstí čerstvých lístků koriandru.
Poznámka šéfkuchaře
Podávejte teplé jako uklidňující a lahodný pokrm pro neformální večeře, herní večery nebo večírky. V kombinaci se studeným pivem nebo limetkovou sodou si vychutnáte perfektní texasko-mexickou pochoutku.