Co dělat, když barva usmaženého výrobku je neuspokojivá
Postupujete podle návodu na obalu, přesně plníte jednotlivé instrukce, a přesto výsledný efekt nesplňuje Vaše očekávání. Co je tedy špatně?
Připravili jsme pro Vás výčet typických chyb, kterých se můžete dopouštět, a způsobů, jak si s nimi poradit. V této části se budeme věnovat BARVĚ usmaženého výrobku.
VÝROBEK JE PŘÍLIŠ SVĚTLÝ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš nízká teplota oleje
- příliš krátká doba smažení
- nový olej/tuk
- poškozený termostat fritézy
- příliš plný košík fritézy
- výrobek z nových brambor
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji zvyšte
- smažte výrobek po dobu uvedenou v návodu k přípravě, čas přípravy nezkracujte
- změňte značku oleje nebo tuku
- udělejte test fritézy
- nepřeplňujte košík (dodržte poměr 1:10, tj. 1 část hranolek na 10 částí oleje)
VÝROBEK JE PŘÍLIŠ TMAVÝ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš dlouhá doba smažení
- příliš vysoká teplota oleje zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji snižte
- starý nebo znečištěný olej
- výrobek s vysokým obsahem cukru
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- zkraťte dobu smažení
- zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji snižte
- přidejte čerstvý olej nebo jej zcela vyměňte
- sezónní výrobek
NEROVNOMĚRNÉ ZBARVENÍ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš plný košík fritézy
- výrobek s vysokým podílem cukru
- pozdní sběr brambor sezónní výrobek
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)
- přidejte olej nebo tuk
- sezónní výrobek