usmazene hranolky restaurace

Co dělat, když kvalita usmaženého výrobku je neuspokojivá

Určitě Vám záleží na vysoké kvalitě podávaného jídla, právě ta totiž rozhoduje o úspěchu Vašeho podniku. Někdy však mohou drobné chyby kvalitu negativně ovlivnit a způsobit, že Vy ani Vaši zákazníci nejsou spokojeni.

Připravili jsme pro Vás výčet typických chyb, kterých se můžete dopouštět, a způsobů, jak si s nimi poradit. V této části se budeme věnovat KVALITĚ usmaženého výrobku.

VÝROBEK JE ROZMĚKLÝ A TUČNÝ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš krátká doba smažení
  • příliš plný košík fritézy
  • košík s výrobkem zavěšený nad olejem
  • znečištěný olej
  • příliš nízká teplota oleje
  • poškozený termostat fritézy

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • upravte dobu smažení
  • snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)
  • výrobek rychle ztrácí křupavost, sundejte košík z fritézy ihned po odkapání oleje
  • přidejte čerstvý olej nebo jej zcela vyměňte
  • zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji zvyšte
  • udělejte test fritézy

VÝROBEK JE SLEPENÝ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš plný košík fritézy
  • košík se neprotřepával během smažení
  • výrobek byl rozmrazený a znovu zmrazený

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)
  • pravidelně protřepávejte košík během smažení (každých 30-40 s)
  • zkontrolujte způsob dodání, zda nebyl narušen chladící řetězec
  • uchovávejte výrobek shodně s doporučením na obalu

NÍZKÝ POČET PORCÍ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • výrobek obsahuje vysoký počet zlomených hranolků
  • neopatrné zacházení s výrobkem
  • nesprávné porcování
  • nízká výtěžnost výrobku

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • pro zajištění vysoké kvality je důležitá správná manipulace s výrobkem
  • zkontrolujte, jak s výrobkem zachází Vaši zaměstnanci, zda nehází sáčky s výrobkem, případně je proškolte
  • kontrolujte váhu porce
  • poraďte se s Aviko obchodním zástupcem a vyzkoušejte výrobky s vyšší výtěžností

VÝROBEK JE TVRDÝ A PRÁZDNÝ UPROSTŘED

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš dlouhá doba smažení zkraťte dobu smažení
  • příliš vysoká teplota smažení

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  •  zkraťte dobu smažení
  • zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji snižte

VÝROBEK OBSAHUJE VELKÝ PODÍL KRÁTKÝCH HRANOLKŮ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • neopatrné zacházení s výrobkem
  • nesprávné skladování výrobku

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • zkontrolujte, jak s výrobkem zachází Vaši zaměstnanci, zda nehází sáčky s výrobkem, případně je proškolte
  • zajistěte správné skladovací podmínky
  • zkontrolujte výrobek při dodání

VÝROBEK NENÍ KŘUPAVÝ, ALE VLÁČNÝ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš krátká doba smažení
  • košík s ufritovaným výrobkem zůstal příliš dlouho zavěšený nad fritézou
  • příliš dlouhá doba mezi přípravou výrobku a podáváním
  • podávání posoleného výrobku

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • dodržujte doporučenou dobu a teplotu smažení
  • ponechte košík nad fritézou pouze na dobu odkapání oleje
  • podávejte výrobek ihned po usmažení
  • posolený výrobek rychle ztrácí křupavost - podávejte neosolený výrobek

VÝROBEK JE BEZ CHUTI

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš dlouhá doba smažení
  • starý, znečištěný olej

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • smažte pouze jeden typ výrobku v jedné fritéze
  • upravte dobu smažení
  • přidejte čerstvý olej nebo jej zcela vyměňte

VÝROBEK JE POKRYTÝ KRYSTALKY LEDU

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • výrobek byl rozmrazený a znovu zmrazený

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • zkontrolujte způsob dodání, zda nebyl narušen chladící řetězec
  • uchovávejte výrobek shodně s doporučením na obalu