
Co dělat, když kvalita usmaženého výrobku je neuspokojivá
Určitě Vám záleží na vysoké kvalitě podávaného jídla, právě ta totiž rozhoduje o úspěchu Vašeho podniku. Někdy však mohou drobné chyby kvalitu negativně ovlivnit a způsobit, že Vy ani Vaši zákazníci nejsou spokojeni.
Připravili jsme pro Vás výčet typických chyb, kterých se můžete dopouštět, a způsobů, jak si s nimi poradit. V této části se budeme věnovat KVALITĚ usmaženého výrobku.
VÝROBEK JE ROZMĚKLÝ A TUČNÝ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš krátká doba smažení
- příliš plný košík fritézy
- košík s výrobkem zavěšený nad olejem
- znečištěný olej
- příliš nízká teplota oleje
- poškozený termostat fritézy
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- upravte dobu smažení
- snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)
- výrobek rychle ztrácí křupavost, sundejte košík z fritézy ihned po odkapání oleje
- přidejte čerstvý olej nebo jej zcela vyměňte
- zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji zvyšte
- udělejte test fritézy
VÝROBEK JE SLEPENÝ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš plný košík fritézy
- košík se neprotřepával během smažení
- výrobek byl rozmrazený a znovu zmrazený
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)
- pravidelně protřepávejte košík během smažení (každých 30-40 s)
- zkontrolujte způsob dodání, zda nebyl narušen chladící řetězec
- uchovávejte výrobek shodně s doporučením na obalu
NÍZKÝ POČET PORCÍ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- výrobek obsahuje vysoký počet zlomených hranolků
- neopatrné zacházení s výrobkem
- nesprávné porcování
- nízká výtěžnost výrobku
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- pro zajištění vysoké kvality je důležitá správná manipulace s výrobkem
- zkontrolujte, jak s výrobkem zachází Vaši zaměstnanci, zda nehází sáčky s výrobkem, případně je proškolte
- kontrolujte váhu porce
- poraďte se s Aviko obchodním zástupcem a vyzkoušejte výrobky s vyšší výtěžností
VÝROBEK JE TVRDÝ A PRÁZDNÝ UPROSTŘED
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš dlouhá doba smažení zkraťte dobu smažení
- příliš vysoká teplota smažení
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- zkraťte dobu smažení
- zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji snižte
VÝROBEK OBSAHUJE VELKÝ PODÍL KRÁTKÝCH HRANOLKŮ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- neopatrné zacházení s výrobkem
- nesprávné skladování výrobku
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- zkontrolujte, jak s výrobkem zachází Vaši zaměstnanci, zda nehází sáčky s výrobkem, případně je proškolte
- zajistěte správné skladovací podmínky
- zkontrolujte výrobek při dodání
VÝROBEK NENÍ KŘUPAVÝ, ALE VLÁČNÝ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš krátká doba smažení
- košík s ufritovaným výrobkem zůstal příliš dlouho zavěšený nad fritézou
- příliš dlouhá doba mezi přípravou výrobku a podáváním
- podávání posoleného výrobku
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- dodržujte doporučenou dobu a teplotu smažení
- ponechte košík nad fritézou pouze na dobu odkapání oleje
- podávejte výrobek ihned po usmažení
- posolený výrobek rychle ztrácí křupavost - podávejte neosolený výrobek
VÝROBEK JE BEZ CHUTI
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš dlouhá doba smažení
- starý, znečištěný olej
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- smažte pouze jeden typ výrobku v jedné fritéze
- upravte dobu smažení
- přidejte čerstvý olej nebo jej zcela vyměňte
VÝROBEK JE POKRYTÝ KRYSTALKY LEDU
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- výrobek byl rozmrazený a znovu zmrazený
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- zkontrolujte způsob dodání, zda nebyl narušen chladící řetězec
- uchovávejte výrobek shodně s doporučením na obalu