usmazene hranolky restaurace

Co dělat, když barva usmaženého výrobku je neuspokojivá

Postupujete podle návodu na obalu, přesně plníte jednotlivé instrukce, a přesto výsledný efekt nesplňuje Vaše očekávání. Co je tedy špatně?

Připravili jsme pro Vás výčet typických chyb, kterých se můžete dopouštět, a způsobů, jak si s nimi poradit. V této části se budeme věnovat BARVĚ usmaženého výrobku.
 

VÝROBEK JE PŘÍLIŠ SVĚTLÝ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš nízká teplota oleje
  • příliš krátká doba smažení
  • nový olej/tuk
  • poškozený termostat fritézy
  • příliš plný košík fritézy
  • výrobek z nových brambor

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji zvyšte
  • smažte výrobek po dobu uvedenou v návodu k přípravě, čas přípravy nezkracujte
  • změňte značku oleje nebo tuku
  • udělejte test fritézy
  • nepřeplňujte košík (dodržte poměr 1:10, tj. 1 část hranolek na 10 částí oleje)

VÝROBEK JE PŘÍLIŠ TMAVÝ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš dlouhá doba smažení
  • příliš vysoká teplota oleje zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji snižte
  • starý nebo znečištěný olej
  • výrobek s vysokým obsahem cukru

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • zkraťte dobu smažení
  • zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji snižte
  • přidejte čerstvý olej nebo jej zcela vyměňte
  • sezónní výrobek

NEROVNOMĚRNÉ ZBARVENÍ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš plný košík fritézy
  • výrobek s vysokým podílem cukru
  • pozdní sběr brambor sezónní výrobek

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)
  • přidejte olej nebo tuk
  • sezónní výrobek