friteuza a olej

Co dělat, když olej nesplňuje očekávání

Kvalitu finálního výrobku, jeho chuť a vzhled, významně ovlivňujte také olej nebo tuk používaný k fritování.

Připravili jsme pro Vás výčet typických chyb, kterých se můžete dopouštět, a způsobů, jak si s nimi poradit. Třetí část je věnovaná problémům s olejem nebo tukem.

NADMĚRNÁ SPOTŘEBA OLEJE

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš rychlé vyjmutí výrobku bez důkladného okapání
  • příliš nízká teplota oleje
  • smažení výrobku, který byl předtím rozmrazen

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • nechte olej důkladně okapat
  • zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji zvyšte
  • smažte jen dobře zmrazený výrobek, absorbuje tak méně tuku a bude křupavější
  • vyvarujte se opakovanému rozmrazování a zmrazování výrobku

PĚNÍCÍ OLEJ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • zbytky mycích přípravků ve fritéze
  • nadměrné rozvrstvení oleje
  • přehřátý olej
  • přeplněný košík fritézy

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • zkontrolujte způsob čištění zařízení
  • fritézu po umytí důkladně vypláchntěte a vysušte
  • zkontrolujte termostat
  • snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)

VISKOZITA OLEJE

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš rychlé ohřátí oleje
  • přehřátý olej
  • "horké body" na spirálách fritézy
  • rozpad struktury oleje

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • ohřívejte olej postupně, zabraňte připálení
  • zkontrolujte termostat
  • zkontrolujte případné poškození povrchu spirál
  • zkontrolujte, zda výměna oleje probíhá správně

ZAŠPINĚNÉ A TUČNÉ VÝROBKY

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • příliš nízká teplota oleje
  • přeplněný košík fritézy
  • výrobek byl částečně rozmrazený

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • zkontrolujte termostat
  • snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)
  • uchovávejte výrobek shodně s doporučením na obalu

HOŘENÍ TUKU A KOUŘ

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • starý olej
  • částečně rozmrazený výrobek
  • znečištěný olej
  • přehřátý olej

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • zajistěte pravidelnou výměnu oleje
  • zajistěte správné skladování výrobku
  • pravidelně filtrujte nebo zcezujte olej
  • zkontrolujte termostat

TMAVNUTÍ OLEJE

PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY

  • solení nad fritézou nebo před smažením
  • znečištěný olej
  • přehřátý olej
  • přepracovaný olej

DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ

  • solte výrobek až po vyjmutí z fritézy
  • pravidelně filtrujte nebo zcezujte olej
  • zkontrolujte termostat
  • vyměňujte tuk častěji (jednou za 3-5 dnů)