
Co dělat, když olej nesplňuje očekávání
Kvalitu finálního výrobku, jeho chuť a vzhled, významně ovlivňujte také olej nebo tuk používaný k fritování.
Připravili jsme pro Vás výčet typických chyb, kterých se můžete dopouštět, a způsobů, jak si s nimi poradit. Třetí část je věnovaná problémům s olejem nebo tukem.
NADMĚRNÁ SPOTŘEBA OLEJE
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš rychlé vyjmutí výrobku bez důkladného okapání
- příliš nízká teplota oleje
- smažení výrobku, který byl předtím rozmrazen
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- nechte olej důkladně okapat
- zkontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem a případně ji zvyšte
- smažte jen dobře zmrazený výrobek, absorbuje tak méně tuku a bude křupavější
- vyvarujte se opakovanému rozmrazování a zmrazování výrobku
PĚNÍCÍ OLEJ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- zbytky mycích přípravků ve fritéze
- nadměrné rozvrstvení oleje
- přehřátý olej
- přeplněný košík fritézy
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- zkontrolujte způsob čištění zařízení
- fritézu po umytí důkladně vypláchntěte a vysušte
- zkontrolujte termostat
- snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)
VISKOZITA OLEJE
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš rychlé ohřátí oleje
- přehřátý olej
- "horké body" na spirálách fritézy
- rozpad struktury oleje
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- ohřívejte olej postupně, zabraňte připálení
- zkontrolujte termostat
- zkontrolujte případné poškození povrchu spirál
- zkontrolujte, zda výměna oleje probíhá správně
ZAŠPINĚNÉ A TUČNÉ VÝROBKY
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- příliš nízká teplota oleje
- přeplněný košík fritézy
- výrobek byl částečně rozmrazený
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- zkontrolujte termostat
- snižte porce v košíku (pravidlo 1:10)
- uchovávejte výrobek shodně s doporučením na obalu
HOŘENÍ TUKU A KOUŘ
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- starý olej
- částečně rozmrazený výrobek
- znečištěný olej
- přehřátý olej
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- zajistěte pravidelnou výměnu oleje
- zajistěte správné skladování výrobku
- pravidelně filtrujte nebo zcezujte olej
- zkontrolujte termostat
TMAVNUTÍ OLEJE
PRAVDĚPODOBNÉ PŘĺČINY
- solení nad fritézou nebo před smažením
- znečištěný olej
- přehřátý olej
- přepracovaný olej
DOPORUČENÁ ŘEŠENĺ
- solte výrobek až po vyjmutí z fritézy
- pravidelně filtrujte nebo zcezujte olej
- zkontrolujte termostat
- vyměňujte tuk častěji (jednou za 3-5 dnů)