
Hummus z červené řepy s falafelem
Suroviny
Porce: 4
Pro misku:
• 16 kousků Aviko Falafel Bites
• 400 g hummusu z červené řepy (viz recept níže)
• 100 g kapusty kadeřávku, bez stonků (oloupané a osmažené nebo použijte hotové kapustové lupínky)
• 150 g cizrny (uvařené)
• 1 lžička uzené papriky
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce pražených sezamových semínek
Na hummus z červené řepy:
• 2 střední řepy (asi 200 g, uvařené a oloupané)
• 400 g konzervované cizrny (scezené a propláchnuté)
• 2 lžíce tahini
• 2 lžíce olivového oleje
• šťáva z 1 citronu
• 1 stroužek česneku
• 1 lžička mletého kmínu
• sůl a černý pepř dle chuti
• voda (v případě potřeby pro úpravu konzistence)

Příprava
Připravte kapustu:
Varianta 1: Čerstvá kadeřavá kapusta
1. Listy kapusty blanšírujte ve vroucí osolené vodě po dobu 1 minuty a poté je přendejte do ledové lázně, aby vychladly.
2. Listy zcela osušte čistou utěrkou.
3. V fritéze nebo hrnci rozehřejte olej na 180 °C.
4. Sušené listy kapusty opečte 30 sekund až 1 minutu do křupava. Vyjměte je a nechte okapat na papírových utěrkách. Posypte špetkou soli.
Možnost 2: Kapustové chipsy již připravené jako hotový polotovar.
1. Jako pohodlnou alternativu použijte kupované kapustové lupínky. Není potřeba žádná příprava.
Připravte si hummus z červené řepy:
1. Uvařenou a oloupanou řepu nakrájejte na kousky a přidejte ji do kuchyňského robotu.
2. Přidejte cizrnu, tahini, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a kmín.
3. Mixujte do hladka a v případě potřeby zastavujte, abyste seškrábali boky zpět do středu.
4. Pokud je hummus příliš hustý, přidávejte vodu po lžících, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
5. Dochuťte solí a černým pepřem dle chuti.
Ochuťte cizrnu:
1. V misce smíchejte uvařenou cizrnu s uzenou paprikou, trochou olivového oleje a špetkou soli.
2. Pečte v troubě při 200 °C po dobu 10–15 minut nebo dozlatova.
Připravte si Aviko Falafel Bites a sestavte misku:
1. Připravte Aviko Falafel Bites podle pokynů na obalu.
2. Na dno každé misky rozetřete velkorysou vrstvu hummusu z červené řepy.
3. Doprostřed rozložte 4 kousky falafelu od Avika.
4. Kolem falafelu přidejte křupavé kapustové čipsy (vámi připravenou nebo ze sáčku) a ochucenou cizrnu.
5. Pokapejte olivovým olejem a posypte praženými sezamovými semínky.
Poznámka šéfkuchaře
Podávejte ihned jako zářivou misku bohatou na bílkoviny. Podejte s teplým pita chlebem nebo si vychutnejte jako samostatný pokrm pro pestré a výživné jídlo.