hummus_z_cervene_repy_s_falafelem

Hummus z červené řepy s falafelem

Suroviny

Porce: 4

Pro misku:

•             16 kousků Aviko Falafel Bites

•             400 g hummusu z červené řepy (viz recept níže)

•             100 g kapusty kadeřávku, bez stonků (oloupané a osmažené nebo použijte hotové kapustové lupínky)

•             150 g cizrny (uvařené)

•             1 lžička uzené papriky

•             1 lžíce olivového oleje

•             1 lžíce pražených sezamových semínek

 

Na hummus z červené řepy:

•             2 střední řepy (asi 200 g, uvařené a oloupané)

•             400 g konzervované cizrny (scezené a propláchnuté)

•             2 lžíce tahini

•             2 lžíce olivového oleje

•             šťáva z 1 citronu

•             1 stroužek česneku

•             1 lžička mletého kmínu

•             sůl a černý pepř dle chuti

•             voda (v případě potřeby pro úpravu konzistence)

hummus_z_cervene_repy_s_falafelem

Příprava

Připravte kapustu:

Varianta 1: Čerstvá kadeřavá kapusta

1.            Listy kapusty blanšírujte ve vroucí osolené vodě po dobu 1 minuty a poté je přendejte do ledové lázně, aby vychladly.

2.            Listy zcela osušte čistou utěrkou.

3.            V fritéze nebo hrnci rozehřejte olej na 180 °C.

4.            Sušené listy kapusty opečte 30 sekund až 1 minutu do křupava. Vyjměte je a nechte okapat na papírových utěrkách. Posypte špetkou soli.

Možnost 2: Kapustové chipsy již připravené jako hotový polotovar.

1.            Jako pohodlnou alternativu použijte kupované kapustové lupínky. Není potřeba žádná příprava.

 

Připravte si hummus z červené řepy:

1.            Uvařenou a oloupanou řepu nakrájejte na kousky a přidejte ji do kuchyňského robotu.

2.            Přidejte cizrnu, tahini, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a kmín.

3.            Mixujte do hladka a v případě potřeby zastavujte, abyste seškrábali boky zpět do středu.

4.            Pokud je hummus příliš hustý, přidávejte vodu po lžících, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

5.            Dochuťte solí a černým pepřem dle chuti.

 

Ochuťte cizrnu:

1.            V misce smíchejte uvařenou cizrnu s uzenou paprikou, trochou olivového oleje a špetkou soli.

2.            Pečte v troubě při 200 °C po dobu 10–15 minut nebo dozlatova.

 

Připravte si Aviko Falafel Bites a sestavte misku:

1.            Připravte Aviko Falafel Bites podle pokynů na obalu.

2.            Na dno každé misky rozetřete velkorysou vrstvu hummusu z červené řepy.

3.            Doprostřed rozložte 4 kousky falafelu od Avika.

4.            Kolem falafelu přidejte křupavé kapustové čipsy (vámi připravenou nebo ze sáčku) a ochucenou cizrnu.

5.            Pokapejte olivovým olejem a posypte praženými sezamovými semínky.

Poznámka šéfkuchaře

Podávejte ihned jako zářivou misku bohatou na bílkoviny. Podejte s teplým pita chlebem nebo si vychutnejte jako samostatný pokrm pro pestré a výživné jídlo.

Aviko gastro falafel_bites

Produkty Aviko užité v tomto receptu