
Moules - Frites a kari majonézou
Suroviny
Porce: 4
• 500 g Aviko Super Crunch 9,5 mm hranolků se slupkou
• špetka soli
Na marinované slávky:
• 300 g čerstvých slávek
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 stroužek česneku, prolisovaný
• 100 ml bílého vína
• 1 lžička jablečného nebo vinného octa
• 1/2 lžičky celozrnné hořčice
• sůl a pepř dle chuti
Na kari majonézu:
• 150 ml majonézy
• 1/2 lžičky kari prášku
• 1/4 lžičky mletého kmínu
• 1/2 lžičky citronové šťávy
• špetka soli
Na směs:
• 50 g sladké cibule, jemně nasekané
• 50 g celeru, nakrájeného na kostičky
• 50 g okurky, nadrobno nakrájené
• 1/2 lžičky hořčičných semínek
• 1/2 jalapeño papričky, jemně nasekané
Na ozdobu:
• Pikantní rajčatová omáčka nebo protlak (volitelně)
• Čerstvé bylinky (petržel nebo koriandr)
• Pomerančový klínek (volitelné)

Příprava
Připravte hranolky:
1. Hranolky Aviko připravte podle návodu na obalu dozlatova a do křupava. Osolte a dejte stranou.
Připravte marinované slávky:
1. Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Orestujte česnek, dokud nezavoní.
2. Přidejte slávky a zalijte bílým vínem. Přikryjte pokličkou a vařte 5–7 minut, dokud se slávky neotevřou.
3. Vmíchejte ocet, hořčici a dochuťte solí a pepřem. Sejměte z plotny a dejte stranou.
Připravte si kari majonézu:
1. V misce smíchejte majonézu, kari prášek, mletý kmín, citronovou šťávu a špetku soli do hladka. Dejte stranou k podávání.
Připravte směs:
1. V malé misce smíchejte cibuli, celer, okurku, hořčičná semínka a jalapeño. Dobře promíchejte a dejte stranou.
Jak servírovat:
1. Křupavé hranolky rozložte na velký servírovací talíř nebo na jednotlivé talíře.
2. Navrch dejte marinované slávky a nakládanou směs.
3. Přidejte lžičky kari majonézy a pokapejte pikantní rajčatovou omáčkou (volitelně).
Ozdobte a podávejte:
1. Ozdobte čerstvými bylinkami, jako je petržel nebo koriandr.
2. V případě potřeby přidejte klínek pomeranče pro citrusový nádech.
Poznámka šéfkuchaře
Toto osvěžující jídlo kombinuje křupavou chutnost hranolků s pikantní chutí marinovaných slávek a kari majonézy. Podávejte ihned s osvěžujícím pivem nebo perlivou vodou pro dokonalý požitek!