
Naládované hranolky indonéskou arašídovou omáčkou a nakládanou zeleninou
Suroviny
Porce: 4
• 500 g Aviko Super Crunch 9,5 mm
• špetka soli
Na arašídovou omáčku:
• 150 ml kokosového mléka
• 100 g přírodního arašídového másla (neslazeného)
• 1 lžička sójové omáčky
• 1 lžička hnědého cukru
• 1 stroužek česneku, prolisovaný
• 1/2 lžičky prášku z kafrové limetky nebo jemně nastrouhané limetkové kůry
• 1/2 lžičky limetkové šťávy
• špetka chilli (dle chuti)
Na nakládanou zeleninu:
• 50 g mrkve, nakrájené na tenké proužky
• 50 g ředkvičky daikon, nakrájené na tenké proužky
• 30 g červené cibule, nakrájené na tenké proužky
• 100 ml jablečného octa
• 50 ml vody
• 1 lžíce cukru
• 1/2 lžičky soli
Na ozdobu:
• 2 lžíce smažené cibule
• 2 lžíce pražených arašídů
• 1/2 lžičky nasekaných čerstvých listů kafrové limetky (nebo limetkové kůry)

Příprava
Připravte hranolky:
1. Hranolky Aviko připravte podle pokynů na obalu dozlatova a do křupava.
2. Posypte špetkou soli a dejte stranou.
Připravte si arašídovou omáčku:
1. V hrnci smíchejte kokosové mléko, arašídové máslo, sójovou omáčku, hnědý cukr a prolisovaný česnek.
2. Zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nebude hladká a krémová.
3. Přidejte prášek z kafrové limetky, limetkovou šťávu a špetku chilli. Dobře promíchejte a dle potřeby dochuťte. Uchovávejte v teple.
Připravte si nakládanou zeleninu:
1. V malém hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr a sůl a přiveďte k mírnému varu.
2. Do žáruvzdorné misky dejte mrkev, ředkev daikon a červenou cibuli a přelijte horkou směsí.
3. Nechte zeleninu marinovat alespoň 20 minut (nebo ji dejte do lednice pro silnější chuť).
Sestavte pokrm, ozdobte a podávejte:
1. Hranolky rozložte do servírovacích misek nebo talířů.
2. Hranolky štědře pokapejte teplou arašídovou omáčkou.
3. Navrch dejte nakládanou zeleninu, smaženou cibulku, pražené arašídy a pro citrusovou chuť posypte čerstvými listy nebo kůrou z kafrové limetky.
4. Připravte si chutnou a texturně dynamickou misku hranolků s chutěmi inspirovanými jihovýchodní Asií!
Poznámka šéfkuchaře
Toto jídlo nabízí dokonalou rovnováhu křupavých, krémových, pikantních a slaných tónů. Pro dokonalý zážitek ho doplňte osvěžujícím ledovým čajem nebo lehkým pivem.