
Naládované batátové hranolky s rajčaty, limetkou a kardamomovým dipem
Suroviny
4 porce
Na hranolky
- 500 g Aviko batátových hranolků
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky černého pepře, čerstvě mletého
- 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
- 1 lžíce javorového sirupu
Na dip
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 zelená chilli paprička nakrájená najemno
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 4 cherry rajčata, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Šťáva a kůra z 1 limetky
- 1 lžíce čerstvého kopru, nasekaného

Příprava
Připravte Aviko Batátové hranolky podle návodu na obalu.
Hned po osmažení v misce promíchejte batátové hranolky s olivovým olejem, kmínem, kardamomem, černým pepřem a solí. Jakmile je hotovo, pokapte javorovým sirupem a promíchejte.
Připravte dip z rajčat a kardamomu
V hrnci rozehřejte na středním plameni olivový olej. Orestujte česnek, zelené chilli a šalotku do změknutí a vůně. Vmíchejte na kostičky nakrájená rajčata a rajčatový protlak a několik minut povařte. Přidejte cukr, kardamom a kmín. Vařte, dokud se rajčata nerozpadnou a omáčka nezhoustne. Omáčku dochuťte limetkovou šťávou, kůrou a čerstvým koprem. Dochuťte solí a pepřem.
Horké batátové hranolky podávejte s rajčatovou limetkou a kardamomovou omáčkou nebo stranou k namáčení. Případně přidejte také omáčku chimichurri.
Tip šéfkuchaře
Sladkost javorového sirupu doplní koření a dodá hranolkům lahodnou karamelizovanou notu.