poke bowl s aviko jalapeno snacks

Poke Bowls - havajský trend v jídle

Podávají se ve vegetariánských variantách, k masu, mořským plodům nebo rybám. Počet variací a možností kombinace ingrediencí je neomezený a je to jeden z důvodů, proč se tyto Poke bowls staly tak populární po celém světě. Jen málo lidí ví, že pochází z havajské kuchyně a je milovaným pokrmem surfařů. V tomto článku se dozvíte, odkud pochází havajská mísa plná dobrot, co má společného s japonským sushi a proč zaútočilo na pouliční street food po celém světě.

Poke bowl - co to je?

A co v této oblíbené misce najdu? Jsou to výživná, ale lehká jídla podávaná v miskách, obvykle s rýží, rybami a čerstvou zeleninou nebo ovocem. Poke bowl je havajské jídlo silně zakořeněné v japonské kuchyni. "Poke" znamená "nakrájené na kousky" a název odkazuje na plátky nebo kousky syrové ryby podávané v misce na rýži s dresinkem, zeleninou a kořením. Původně byly Poke vyrobeny z téměř stejných ingrediencí jako sushi (někdy se tomu říká rozebrané sushi), s tím rozdílem, že rýže zůstává v havajském pokrmu horká. To je přesně to největší tajemství chuti tohoto pokrmu. V misce se podává horká rýže a studené ryby, které se kombinují pouze v ústech, což zajišťuje explozi chuti! Proto by měl být pokrm připraven těsně před podáváním. Pokud je doba podávání příliš dlouhá, teploty se zvýší, což zničí samotný koncept této pochoutky. Na vlně šílenství v misce bylo vynalezeno mnoho variant tohoto pokrmu. Rýže se často nahrazuje asijskými (sójovými nebo rýžovými) nudlemi, místo ryb se přidává kousek masa nebo tofu a celý pokrm se často zdobí omáčkou nebo posypem zrníček a ořechů.

Něco z historie

Odkud vlastně Poke bowls pocházejí? Je to směs přísad charakteristických pro japonskou, čínskou, filipínskou a portugalskou kuchyni. Jídlo kombinuje některé vlivy všech těchto kuchyní, které se na Havaji setkaly v 19. a 20. století v důsledku ekonomických migrací. Etnické skupiny, které zůstaly na těchto rajských ostrovech, šířily své milované, domácí pokrmy, což vyústilo v dnešní mixy kultur. Na počátku 20. století dominovali v havajské populaci Japonci (asi 40%). Přišli na ostrovy pracovat na plantážích cukru a ananasu. Brzy poté začali pěstovat rýži, produkovat místní sójovou omáčku a popularizovat sashimi nebo tofu. Původní havajská populace, japonští migranti a další skupiny migrantů na ostrovech (Filipíny, Portugalsko atd.), milovali syrové ryby, takže kombinace všech těchto ingrediencí se stala nedílnou součástí místní kuchyně. Tradiční mísy (které se na Havaji začaly připravovat v 70. letech) zahrnovaly syrové tuňáky, sekané mořské řasy a pekanové ořechy. Brzy byla do jídla přidána rýže, pak dresink a další přísady. Dnešní mísy jsou variacemi fantazie na konto těchto originálních mís - mohou zahrnovat rýži, asijské nudle, mořské plody, syrové nebo pečené ryby, marinovanou zeleninu, exotické ovoce, asijské koření - sójovou omáčku, teriyaki nebo wasabi s atraktivními dresinky.

Silný trend kuchyně

Z Havaje do dalších států USA, do Evropy se trend misek začal začleňovat do kuchyní před nějakou dobou a zůstal silný. Barevné misky plné čerstvých surovin nejenže zakořenily ve street foodu po celém světě, ale také inspirovaly mnoho restaurací, aby servírovaly své klasické pokrmy v miskách, napodobit tak tradiční mísy. Jak připravit Poke bowl nebo jídlo inspirované tímto havajským trendem? Je to docela jednoduché, potenciál experimentování s přísadami je neomezený! Níže uvádíme několik rad:

1. Navzdory tomu, že horká rýže je základem pro původní recept, může být nahrazena sójou nebo nudlemi nebo quinoou. Nudle - jako rýži v původní verzi - lze také podávat horké, např. v kokosovém mléce.

2. Rozhodující ingrediencí v tomto havajském pokrmu jsou syrové ryby a odtud také pochází jeho název. Tuňákové nebo lososové sashimi by se měly připravovat nejprve naporcováním rybího filetu na proužky nebo kostky. Nechcete ve svém pokrmu ryby? Můžete jej nahradit smaženým kuřetem, krevetami v těstíčku, vařeným krabím masem nebo teriyaki hovězím masem. Ve vegetariánských variantách může být dokonalé tofu; můžete jej nejprve namarinovat a pak osmažit nebo jen okořenit asijskými kořením.

3. Pokud podáváte misku se syrovou rybou, její chuť bude dokonale doplněna sójovou omáčkou. V závislosti na dalších ingrediencích v misce můžete také doplnit tahini, arašídovým máslem, mangovým chutney, rýžovým octem nebo kokosovou melasou.

4. Čerstvá zelenina je nutností pro absolutně všechny misky. Mrkev, okurka, hlávkový salát, červená cibule nebo avokádo se dokonale hodí téměř ke všemu. Vyzkoušejte zeleninu s atraktivními barvami, díky nimž misky vypadají dobře a lákavě. Je jen na vás, jakou zeleninu si vyberete.

5. Chcete-li zesílit chuť v misce, zkuste přidat některé přísady typické pro asijskou kuchyni. Výrobky jako nakládaný zázvor, řasy wakame nebo wasabi budou perfektní. Celé jídlo lze ozdobit nasekanou jarní cibulkou nebo sezamovými semínky.

Vypadá miska lákavě?

Je jen na Vás, co si do misky za ingredience ve finále vyberete. Misky, které se dnes podávají v restauracích, jsou tak rozmanité, že můžete vesele experimentovat. Důležité je naplnit pokrm přísadami, které se zajímavě doplňují, ale mají různé textury a barvy. Tím Vaše jídla získají atraktivní, přitažlivý vzhled a - především - zajímavou, výraznou chuť. Jak servírovat jídlo? Díky rozmanitosti ingrediencí vypadá tento pokrm sám o sobě lákavě a nevyžaduje žádné speciální nádobí ani ozdobné prvky. Jak název napovídá, Poke bowls se podávají v miskách, docela velkých a prostorných. Protože pokrm připomíná japonskou kuchyni, můžete svým hostům místo tradičních příborů nabídnout hůlky.

Svět se zbláznil s Poke bowls. Jak populární jsou, ukazuje pouhý počet hashtagů #pokebowl na Instagramu - téměř 900 000! Není divu - tento havajský pokrm má mnoho hodnot. Je výjimečně chutný a zdravý, rychle se připravuje, vypadá hezky a obsahuje celou řadu cenných živin. Pokud chcete držet krok s očekáváním zákazníků restaurací, zvažte zavedení nabídky svojí misky - ne nutně v její tradiční havajské verzi. Můžete si vytvořit vlastní jedinečnou variantu chutí, na sucho, s omáčkou nebo na sladko jako dezert. Zákazníci, kteří očekávají moderní kulinářský zážitek, to určitě ocení!

Rozvoz nebo s sebou?

V poslední době došlo k dynamickému růstu segmentu rozvozu pokrmů a pokračující pandemie a související omezení uvalená na restaurační sektor v různých zemích, tento růst ještě více urychlily. Bude miskové menu dobře fungovat ve verzích pro rozvoz a výdej? Absolutně. Jak obal (pro dodávky, např. papír), tak přísady (rýže, zeleninové zápalky, semínka, kousky ryb, samostatně balená omáčka) jsou dokonale vhodné pro přepravu se zachováním kvality. Stojí za zvážení, jak vyniknout z mnoha nabídek na trhu a dodat svým zákazníkům něco zvláštního. Možná se hodí možnost sestavit si vlastní misku - přes platformu a výběr doplňků. Nebo nabídněte tematické misky, například jako výlet do kuchyní po celém světě.