bramborova_kase_s_lososem_a_koprovym_olejem

Bramborová kaše s lososem a koprovým olejem

Suroviny

Porce: 4

•             800 g bramborové kaše Aviko

•             50 g másla

•             špetka muškátového oříšku

•             200 g lehce soleného lososa

•             50 g kaparů

•             1 malý pórek, nakrájený na tenké plátky

•             100 g čerstvého zeleného hrášku (pokud je syrový, blanšírujte)

•             50 g nakládané okurky, nakrájené na kostičky

•             30 g řeřichy nebo mikrogreens

•             kulaté feferonky, 20–30 g na ozdobu

 

1-2-3 Marináda (na pórek a okurku):

•             50 ml bílého vinného octa

•             50 ml vody

•             25 g cukru

 

Koprový olej:

•             100 ml olivového oleje

•             1 malý svazek čerstvého kopru

•             1 malý stroužek česneku

•             špetka soli

 

Koření:

•             sůl a černý pepř dle chuti

bramborova_kase_s_lososem_a_koprovym_olejem

Příprava

Bramborová kaše:

1.            Zahřejte bramborovou kaši podle pokynů na obalu.

2.            Přidejte máslo a špetku muškátového oříšku a míchejte, dokud směs nevznikne hladká a krémová.

3.            Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Uchováváme v teple do podávání.

 

Marinovaný pórek a okurka:

1.            V malém hrnci smíchejte bílý vinný ocet, vodu a cukr. Přiveďte k varu a poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2.            Marinujte tenké plátky pórku a nakrájenou okurku v marinádě 1-2-3 po dobu alespoň 15 minut.

 

Koprový olej:

1.            Olivový olej, kopr, česnek a špetku soli rozmixujte do hladka.

2.            Sceďte přes jemné síto nebo plátýnko, abyste získali jasně zelený olej. Dejte stranou.

 

Sestavení nádobí:

1.            Doprostřed talíře dejte porci bramborové kaše Aviko.

2.            Navrch dejte kousky lehce osleného lososa.

3.            Přidejte kapary, marinovaný pórek, nakládanou okurku a blanšírovaný zelený hrášek.

4.            Pro svěží nádech ozdobte řeřichou nebo mikrogreens klíčky.

5.            Pro zářivý a lehce pikantní akcent rozmístěte po talíři feferonky.

6.            Bramborovou kaši pokapejte koprovým olejem a posypte špetkou černého pepře.

Poznámka šéfkuchaře

Podávejte tento pokrm jako vytříbenou přílohu nebo lehký hlavní chod a ohromte své hosty. Jeho svěží chutě a norská inspirace z něj dělají nezapomenutelný kulinářský zážitek!