
Bramborová kaše s lososem a koprovým olejem
Suroviny
Porce: 4
• 800 g bramborové kaše Aviko
• 50 g másla
• špetka muškátového oříšku
• 200 g lehce soleného lososa
• 50 g kaparů
• 1 malý pórek, nakrájený na tenké plátky
• 100 g čerstvého zeleného hrášku (pokud je syrový, blanšírujte)
• 50 g nakládané okurky, nakrájené na kostičky
• 30 g řeřichy nebo mikrogreens
• kulaté feferonky, 20–30 g na ozdobu
1-2-3 Marináda (na pórek a okurku):
• 50 ml bílého vinného octa
• 50 ml vody
• 25 g cukru
Koprový olej:
• 100 ml olivového oleje
• 1 malý svazek čerstvého kopru
• 1 malý stroužek česneku
• špetka soli
Koření:
• sůl a černý pepř dle chuti

Příprava
Bramborová kaše:
1. Zahřejte bramborovou kaši podle pokynů na obalu.
2. Přidejte máslo a špetku muškátového oříšku a míchejte, dokud směs nevznikne hladká a krémová.
3. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Uchováváme v teple do podávání.
Marinovaný pórek a okurka:
1. V malém hrnci smíchejte bílý vinný ocet, vodu a cukr. Přiveďte k varu a poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Marinujte tenké plátky pórku a nakrájenou okurku v marinádě 1-2-3 po dobu alespoň 15 minut.
Koprový olej:
1. Olivový olej, kopr, česnek a špetku soli rozmixujte do hladka.
2. Sceďte přes jemné síto nebo plátýnko, abyste získali jasně zelený olej. Dejte stranou.
Sestavení nádobí:
1. Doprostřed talíře dejte porci bramborové kaše Aviko.
2. Navrch dejte kousky lehce osleného lososa.
3. Přidejte kapary, marinovaný pórek, nakládanou okurku a blanšírovaný zelený hrášek.
4. Pro svěží nádech ozdobte řeřichou nebo mikrogreens klíčky.
5. Pro zářivý a lehce pikantní akcent rozmístěte po talíři feferonky.
6. Bramborovou kaši pokapejte koprovým olejem a posypte špetkou černého pepře.
Poznámka šéfkuchaře
Podávejte tento pokrm jako vytříbenou přílohu nebo lehký hlavní chod a ohromte své hosty. Jeho svěží chutě a norská inspirace z něj dělají nezapomenutelný kulinářský zážitek!