vlamsky_gulas_a_brambory_s_bylinkami

Vlámský guláš a brambory s bylinkami

Suroviny

Porce: 4

•             800 g bramborové kaše Aviko (připravené dle návodu)

 

Na hovězí guláš:

•             500 g hovězí kýty (nakrájené na kostky)

•             2 lžíce hladké mouky

•             2 lžíce másla

•             1 velká cibule (nakrájená na půlkroužky)

•             2 stroužky česneku (nasekané)

•             300 ml tmavého piva

•             200 ml hovězího vývaru

•             2 lžíce jablečného octa

•             1 lžíce hnědého cukru

•             2 bobkové listy

•             1 lžička tymiánu (čerstvého nebo sušeného)

•             sůl a černý pepř dle chuti

 

Na nakládanou zeleninu:

•             100 g celeru (nakrájeného na lupínky)

•             100 g mrkve (nakrájené na lupínky)

•             1 malá červená cibule (nakrájená na tenké plátky)

•             1 malý pórek (nakrájený na tenké plátky)

 

Marináda 1-2-3:

•             50 ml bílého vinného octa

•             50 ml vody

•             25 g cukru

•             Špetka soli

 

Na petrželový olej:

•             100 ml olivového oleje

•             1 malý svazek petrželky (bez stonků)

•             1 malý stroužek česneku

•             špetka soli

 

Na ozdobu:

•             1 lžíce nakládaných hořčičných semínek

•             Hrst čerstvé řeřichy

vlamsky_gulas_a_brambory_s_bylinkami

Příprava

Dušené hovězí:

1.            Kostky hovězího masa obalte v mouce, dokud nebudou rovnoměrně obalené. Přebytečnou mouku oklepejte.

2.            Ve velké pánvi s tlustým dnem rozehřejte máslo na středním plameni. Opečte kostky hovězího masa ze všech stran dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.

3.            Na stejné pánvi orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a vařte další 1–2 minuty.

4.            Vraťte hovězí maso do pánve. Zalijte pivem a hovězím vývarem a seškrábněte z pánve všechny připečené kousky.

5.            Přidejte jablečný ocet, hnědý cukr, bobkové listy, tymián, sůl a pepř. Dobře promíchejte.

6.            Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 2–3 hodiny za občasného míchání, dokud hovězí maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Dochutíme dle chuti.

 

Nakládaná zelenina:

1.            V malém hrnci smíchejte bílý vinný ocet, vodu, cukr a špetku soli. Přiveďte k varu a poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2.            Do misky dejte nakrájený celer, mrkev, červenou cibuli a pórek. Vychladlou marinádou zalijte zeleninu.

3.            Nechte zeleninu marinovat alespoň 20 minut (nebo až 2 hodiny pro silnější chuť).

 

Petrželový olej:

1.            V mixéru rozmixujte olivový olej, petrželku, česnek a sůl do hladka.

2.            Pro získání čirého, zářivě zeleného oleje přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko.

 

Jak servírovat:

1.            Doprostřed každého talíře dejte velkorysou lžíci bramborové kaše.

2.            Na bramborovou kaši lžící naneste hovězí guláš.

3.            Nakládanou zeleninu úhledně rozložte na dušené maso nebo vedle něj.

4.            Pokapejte talíř petrželovým olejem.

5.            Ozdobte nakládanými hořčičnými semínky a čerstvou řeřichou.

Poznámka šéfkuchaře

Podávejte horké s krajícem křupavého chleba nebo salátem. Pro autentický vlámský zážitek si dejte sklenici tmavého piva.